Kedvenc helyek

Coldplay: Ghost Stories

est.hu:
5/10
|
olvasói
2/10 (222)
[ pop / rock ] Chris Martin harangokkal, kórussal, szintikkel, és rádióbarát melankóliával búcsúztatja Gwyneth Paltrow-t. Timbaland és Aviccii pedig tovább rángatták a Coldplayt a kereskedelmi rádiócsatornák mélyére.
A Coldplay első albuma, a Parachute a mai napig szerethető lemez, talán mert többet lehetett belehallani egy egyszerű U2-klónozásnál. A Don’t panic szélesvásznú gitárszőnyege egy jó britpopbandát sejtetett. Az utolsó britpopként hallgatható lemez, az X&Y után viszont valami történt, a Viva La Vida egyértelmű, határozott elmozdulás volt egy még könnyebben fogyasztható, még kevésbé izgalmas irányba. Innentől kezdve Chris Martinék egy inverz Thom Yorke-ként viselkedtek, és egyre távolodtak attól, ami miatt a Wikipédia még mindig alternatívnak nevezi a zenekart. A Mylo Xyloto már csak arra volt jó, hogy reklámok és romantikus filmek esős jeleneteit fesse alá.
 
Mindennek egyenes következménye, hogy a legújabb, kilenc számos, angyalszárnyas lemezen olyanokkal dolgozzanak együtt, mint Timbaland vagy Avicii. A sajtó a Parachute-hoz való visszatérést ígérte, ehhez képest dobolás helyett elektronikus rágógumipop-alapokat, himnikus szintetizátorfutamokat és Bon Iver-es elektrofolkot (Midnight) kapunk, helyenként pedig rémisztő eurodiszkót (Sky Full of Stars). A szövegek pedig annyira készen kapottak, szájbarágósak, amivel csak akkor tudunk mit kezdeni, ha esetleg magunk is direkt ugyanolyan állapotban vagyunk, de akkor is csak illusztrál, nem értelmez, nem dolgoz fel, nem segít. Mert még ha alig tudunk angolul, vagy nem figyelünk annyira a szövegekre, akkor is ciki egy olyan refrén, hogy "All I know Is that I love you so so much that it hurts". Persze van egy igen széles fogyasztói réteg, ami vevő a 20-30 éves U2-fogások kommersz poppal cukrozott újrajátszására. De ha izgalmas brit nagyöreget akarunk, aki elektronikával is játszik, vegyük elő Yorke Atoms For Peace-formációjának tavalyi albumát, az Amokot.
Illés
2014.06.25
|


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.