Divatosan két keréken

A városi kerékpározás elterjedésével egyre inkább fontos, hogy mit viselünk biciklizés közben. Ami praktikus, lehet szép is, csak válogatnunk kell a színes és divatos ruhadarabok között.
Az extrém színösszeállítások különösen a sport- és szabadidős ruházatban jelentek meg. A gyártók – megérezve a piaci rést – ötvözték a versenysportban bevált anyagokat a lengébb fazonokkal, a szemre hétköznapi viseleteket is légáteresztő, könnyen száradó textilből készítik.
 
„Sokan még nem olyan bátrak, hogy rikító színeket hordjanak, ők ragaszkodnak a fekete, vagy legalábbis sötét kerékpáros ruházathoz. Számukra már kifejlesztettek olyan öltözetet, amelyik sötét ugyan, de mégsem szívja, hanem valósággal taszítja a meleget. Ez a nem olcsó, de mindenképpen praktikus viselet ideális a forróbb napokon” – mondja Juhász Gyula, a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központ vezetője. A szakember szerint a félig sportos, félig hétköznapi ruházatot érdemes kiegészíteni egy kombinált cipővel, ami patenttel csatlakozik a kerékpár pedáljához, de a bicikliről leszállva kényelmes túracipőként is használható. 
 
Az amatőr sportolók előszeretettel bújnak kedvenc kerékpáros csapatuk mezébe. Ahogy a focicsapatoknál, itt is a nemzetközi sztárklubok élénk színű, reklámfeliratoktól hemzsegő ruhái a legnépszerűbbek. 
 
Néhány éve nagy élelmiszerláncok – időszakos akcióként – árulnak kerékpáros ruházatot is, a szakember szerint azonban fenntartásokkal kell kezelni ezeket a viseleteket. „A minőség terén is óriási ingadozás jellemzi ezeket a ruhákat, de ami még fontosabb, hogy egy kerékpáros üzletben szakképzett eladó segít a megfelelő öltözet kiválasztásában, ami valódi élménnyé teszi majd a bringázást. A bevásárlóközpontban viszont olyat is hajlamosak vagyunk megvenni, ami olykor nem teljesíti tökéletesen az elvárásainkat, és ezzel elveszíthetjük a biciklizés kellemes élményét.” – véli Juhász Gyula. 
 
Akik bringával járnak munkába, pontosan tudják, mennyire hasznos felszerelés a táskában egy összehajtható eső- és szélálló kabát vagy épp a bokapánt. Utóbbiból a fényvisszaverős, rugós fémpántok a legnépszerűbbek, de aki igazán stílusos akar lenni, az használt külső gumiból vágott darabbal fogja össze a nadrágját.  
 
A régi abroncs amúgy is könnyen újrahasznosítható darab, lemosva, lepucolva, néhány patent és egy csat segítségével percek alatt remek nadrágszíj készülhet belőle. A minták változatossága miatt kizárt, hogy két ugyanolyan darabot találnánk. Az sem baj, ha lekopott a futófelület, sőt: némi csiszolással még a szálszerkezet is előcsalogatható. Akik ügyesebbek, régi láncszemekből és kopott fogaskerékből csatot is gyárthatnak.  
 
Ha inkább kész darabok között válogatnánk, fiatal iparművészek után érdemes kutatni a dizájnvásárokon, biztosan több biciklis kiegészítőt is találunk a kínálatukban. Az egyik legfelkapottabb terület a kerékpáros kosaraké, táskáké: jó nevű, nagyobb gyártóknál is természetes, hogy egyéni igények szerint dolgoznak, a kisebb manufaktúrák pedig egyedi formavilágukkal, vagy anyaghasználatukkal igyekeznek kitörni az egyébként is színes tömegből. 
 
 
 
2014.07.28
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.