Csomagok a bringán

A kerékpározás terjedésével egyre többen döntenek úgy, hogy iskolába, munkába, vásárolni kétkerekűvel járnak. Ők nem csupán magukat, de táskájukat is el szeretnék juttatni a célállomásra. Hogyan és hova pakoljunk, hogy a lehető legbiztonságosabban közlekedjünk?
Hátizsák, futárzsák 
 
A kerékpáros szállítás ideális eszköze a hátizsák. Egyszerű, praktikus megoldás, ha egy kényelmes, több ponton csatolt hátizsákba pakolunk. A hátunkon könnyebben eloszlik a teher és bár ezzel magasabbra kerül a kerékpár súlypontja, a legkevésbé ez befolyásolja a bringa vezethetőségét. Nem véletlen, hogy a biciklis futárok is hátizsákba pakolnak. Ha kedvünk van, mi magunk is vásárolhatunk futártáskát. Divatos és praktikus, nem utolsósorban pedig jól pakolható. 
 
Szatyor 
 
Mindenképpen kerüljük el a „szatyor a kormányon”-típusú szállítást, ez az egyik legveszélyesebb! „Könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat és eleshetünk – főleg kanyarodáskor –, ha például rosszul szállítunk csomagot a kerékpáron. Jó, ha tudjuk: bárhol jelenik meg plusz tömeg a bringán, attól megváltozik a bicikli súlypontja. A kormányra akasztott táska akár a küllők közé is akadhat, de ami az egyensúly szempontjából problémásabb, hogy elhúzza valamelyik irányba a kormányt, és így zavarja a kanyarodást. A fékezésnél sem segítség egy kontrolálatlanul lengedező súly” – mondja Juhász Gyula, a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központ vezetője. 
 
Kosár, csomagtartó, oldaltáska 
 
Könnyebb tárgyakat a kormányra szerelt kosárban is szállíthatunk, de ügyelnünk kell a stabil rögzítésre, illetve, hogy megmaradjon a bicikli kormányozhatósága. Súlyosabb csomagot a hátsó kerék fölé szerelt csomagtartón, vagy a csomagszállításra kifejlesztett oldaltáskákban szállítsunk. Természetesen a csomag nem lehet lényegesen szélesebb, mint a kerékpár a vezetővel együtt. Nem szabad elnagyolni a rögzítést. Az elszabaduló csomag azon túl, hogy megsérül a szállítmány, balesethez is vezethet. Beakadhat a küllők közé, vagy ha leesik, a körülöttünk közlekedő kerékpárosok szenvedhetnek miatta balesetet. 
 
A szakember fontosnak tartja ezúttal is a fokozatosságot. Ha egy nagyobb túrára készülünk, először közepesen megpakolt hátsó oldaltáskákkal ismerjük ki a kerékpárunk viselkedését, majd ezután terhelhetjük jobban a biciklit és csatolhatunk fel oldaltáskákat esetleg az első tengelyhez is. Utóbbi csak igazán tapasztalt bringásoknak ajánlott.  
 
Az újonnan vásárolható oldaltáskákon már gyárilag vannak fényvisszaverő felületek, de ha régebbi táskát használunk, fontos, hogy ragasszunk piros prizmamatricát a hátsó rész széleihez, ezzel segítsük a sötétben mögöttünk közlekedő járműveket a szélesebb kerékpár felismerésében. 
 
Utánfutó 
 
Ahogy gyerekszállításra, úgy csomagszállításra is használhatunk kerékpáros utánfutókat. Akár több tízkilónyi terhet is gond nélkül elhúzhatunk, de mindig észben kell tartani, hogy sokkal hosszabb, ezáltal kevésbé jól manőverezhető, és a súly miatt nehezebben fékezhető lesz tőle a kerékpárunk. 
 
2014.10.20
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.