Biciklit karácsonyra? Naná!

Az utóbbi években egyre többen ajándékoznak sporteszközt karácsonyra. Van, aki azért, hogy így célozzon rá: többet kellene mozogni, más pedig egyszerűen azért, mert egy minőségi sportszer bizony nem filléres apróság.
Sokszor kerül bicikli is a karácsonyfa alá. Ha azt szeretnénk, hogy az ajándék tartós legyen, érdemes megfontolni néhány tanácsot még vásárlás előtt. 
 
Hol vegyünk biciklit? 
 
Csábítóak ugyan a bevásárlóközpontok ajánlatai, de csak ismételni tudjuk magunkat: kerékpárt csak szaküzletben vásároljunk, ahol tapasztalt eladók segítenek a számunkra ideális bringa megtalálásában. Ők ismerik a biciklik képességeit, beállításait. Apró gondot csak az jelenthet, ha nem magunkat, hanem valamelyik szerettünket akarjuk megajándékozni. „A kerékpár akkor nyújt igazi élményt, ha a bringás elvárásainak és testalkatának tökéletesen megfelel. Ezért fontos tudni, hogy a megajándékozott milyen magas, milyen hosszúak a karjai, mekkora az úgynevezett átlépő magassága. Ha egy meglévő bicikli helyett vennénk újat, elég, ha tudjuk az előző adatait. Ha nincs kiindulási alap, akkor viszont trükközni kell, hogy megszerezzük az illető paramétereit úgy, hogy közben ne derüljön ki, mire is készülünk” – mondja Juhász Gyula, a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központ vezetője. 
 
Ha részletes adatokkal nem is szolgálhatunk a kereskedőnek, a testmagasságot mindenképpen adjuk meg, ebből a szakemberek hozzávetőlegesen meg tudják mondani, melyik példány lehet majd jó. Apró finomításokat persze minden bringán lehet végezni. 
 
Mikor vegyünk biciklit? 
 
Most! A legtöbb szaküzlet a szezon és egyben az év végén jelentős kedvezményekkel kínálja kifutó modelljeit, hogy helyet csináljanak a következő évi készletnek. A kiárusításban szokták eladni az üzlet addig tesztelésre használt kerékpárjait is, jóval olcsóbban, mint a bicikli eredeti ára. „Még véletlenül sem szabad leharcolt, ütött-kopott kerékpárokra gondolni a tesztbringák esetében sem. A szaküzletek kijavítanak, lecserélnek minden olyan alkatrészt, ami a tesztelés során sérülhetett, és csakúgy mint az autószalonok a kiállítási darabokat, a kerékpárboltok a tesztbringákat is újként értékesítik, csak alacsonyabb áron. Ezekre is ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint a többi, frissen eladott kerékpárra” – tájékoztat a VelenceBike vezetője. 
 
Mennyiért? 
 
Mindenkinek mást enged meg a pénztárcája, de fontos tudni: a minőségnek, a tartósságnak a kerékpárok esetében is ára van. Nem érdemes egy olcsó(bb), silányabb bringát megvenni, mert annak a javítása kerül majd többe, szemben a drágább, minőségi darabokkal, amelyek – ha kellően vigyázunk rá – még használtan is sokat érhetnek. 
 
Mi van, ha mégsem jó? 
 
Ha online veszünk kerékpárt, 8 napon belül megillet a vásárlástól való elállás joga. Ha személyesen vásárolunk, szintén meggondolhatjuk magunkat, de a legtöbb szaküzletben már előre meg tudunk állapodni abban, hogy a sértetlen, még nem használt kerékpárt visszaveszik, ha cserére van szükség.  
 
A legtöbbször gyerekek kapnak karácsonyra kerékpárt, ahol nagyon mellé tud nyúlni a szülő a bringaválasztással, épp ezért érdemes mindig szakember segítségét kérni. Azzal is számolni kell, hogy legkorábban tavasszal ül majd rá a gyerek a biciklire, egy növésben lévő lurkó pedig három hónap alatt akár ki is nőheti a rosszul megválasztott bringát. 
 
2014.12.08
|


Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.