Itt a Dumapárbaj előzetese!

Az eredetileg decemberre tervezett legújabb magyar vígjáték, a Dumapárbaj január 15-én kerül a mozikba. A két versengő komikus szerepében Hadházi Lászlót és Kiss Ádámot láthatjuk majd, menedzserüket Eszenyi Enikő alakítja. Íme, az előzetes, és minden, amit a filmről tudni lehet:
Kalmár Tamás (Hadházi László) befutott, negyvenes évei végén járó, kissé elkényelmesedett sztár. Standup nagyágyúként járja az országot fellépéseivel, és övé a legismertebb önálló show-műsor az egyik kereskedelmi tévén. Úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben. Egy napon azonban rájön, hogy népszerűsége lassan a múlté, a közönség kedvence egyre inkább feltörekvő fiatal riválisa – Nagy Tóbiás (Kiss Ádám). Tamás – ahelyett, hogy szembenézne önmagával – úgy hiszi, minden bajának Tóbiás és Vigéc (Eszenyi Enikő), közös menedzserük az okozója, ezért minden igyekezetével azon van, hogy a fiatal humorista fölé kerekedjék. Próbálkozásai rendre balul sülnek el, s míg mi nevetünk szerencsétlenkedésein, Tamás egyre nagyobb slamasztikába kerül. Egyre romlik a kapcsolata feleségével és legrégebbi barátjával, a súlyosan beteg Vigéccel. 
 
A Dumapárbaj megvalósítása két évvel ezelőtt kezdődött. Akkor pattant ki a Café Communications kreatív igazgatójának, Simon Zoltánnak a fejéből az ötlet, hogy érdemes lenne a stand upról, a műfaj sztárjairól nagyjátékfilmet készíteni. Hamar megszületett az első forgatókönyv változat is, amelyet a szintén a Cafénál dolgozó Sallai Ervin írt meg, aki két rivalizáló humorista, a feltörekvő titán és a kiöregedő showman párharcán keresztül tekintett a stand up világ kulisszái mögé. A produkcióhoz egész korán csatlakoztak a későbbi főszereplők, így a poénok Hadházi László és Kiss Ádám közreműködésével, élményeik, tapasztalataik felhasználásával formálódtak tovább. A Magyar Nemzeti Filmalap által támogatásban részesített és végleges elfogadott forgatókönyv megszületésében Lengyel Balázs és Lovas Balázs is részt vett. 
 

 
Az augusztus 11-én indult, összesen 28 napos forgatás során a legtöbb jelenetet Hadházi Lászlóval vették fel, aki ezzel a filmmel debütál színészként a mozikban. Mellette a Dumapárbaj című kisfilmben már feltűnt Kiss Ádám kapta az ifjú trónkövetelő szerepét, a figurája kedvéért a külsőjét döbbenetesen megváltoztató Eszenyi Enikő pedig a mindent elintéző menedzser bőrébe bújva komédiázza végig a filmet. Mellettük olyan hazai színművészek tűnnek fel kisebb-nagyobb szerepekben, mint a tévés műsorvezetőt megformáló Kamarás Iván, a hisztis barátnőt játszó Jordán Adél, az orosz maffiózót alakító Kovács Lajos és a tévé mindenható vezetőjének alakját magára öltő Vajdai Vilmos. 
 
A filmet a Kalandorok és számos reklámfilm rendezője, Paczolay Béla dirigálta, míg a produceri feladatokat aKontrollt és a Terápia első évadát is jegyző Hutlassa Tamás látta el. A produkció teljes előkészítéséért és megvalósításáért a Café Film felel. 
 
(magyar.film.hu) 
2014.12.08
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.