„Képtelenség ábrázolni az ábrázolhatatlant” - Stanley Kubrick

Újra a magyar mozikba került a sci-fi műfaj legendás klasszikusa, a 2001 – Űrodüsszeia, melynek apropóján rendhagyó kivonatot közlünk a legendás direktor 1969-ben, Joseph Gelmisszel folytatott beszélgetéséből, amiben a rendező a film kulisszatitkairól mesél.
Jól érzem, hogy a 2001 szinte vallásos filmnek tűnik? Mi történt a Dr. Strangelove, a Spartacus és A dicsőség ösvényei kemény, cinikus rendezőjével? 
 
Az Isten-motívum már a kezdetektől központi eleme volt a filmnek. Ez egyszerűen elkerülhetetlen, ha az ember elfogadja, hogy az univerzumban vannak még más intelligens életformák is. Gondolj csak bele! Egy galaxisban több milliárd csillagot találunk, és magában az univerzumban több milliárd galaxis létezik. Minden csillag igazából egy nap, és minden nap körül több bolygó is kering. Gondolj bele abba, hogy az életre alkalmas bolygókon milyen életformák jöhettek létre, ha nekünk, embereknek az elmúlt hat évezredben – ami mérhetetlenül kis idő – sikerült megteremteni a civilizációnkat. Egyszerűen kell, hogy legyenek olyan civilizációk, akik az űrhajójukon képesek elérni a kozmosz legtávolabbi pontjait is, és ismerhetik a világegyetem minden titkát. Ha elfogadod egy olyan emberfeletti tudással rendelkező faj létezését, amelyik a galaxisokon keresztül telepatikusan tud kommunikálni egymással, és szabadon közlekedik az univerzumban, akkor közel kerülsz ahhoz a képhez, amit az emberek Istenről gondolnak. 
 
Bár a 2001 legfontosabb része az emberiség első találkozása ezzel az idegen létformával, őket egyszer sem láthatjuk, hiszen csak monolitokon keresztül kommunikálnak… 
 
Már a film készítésének legkorábbi stádiumánál sokat beszéltünk róla, hogyan jelenítsük meg az idegen életformát, de arra jutottunk, hogy a létezésük ténye önmagában annyira sokkoló, mintha megmutatnánk őket. Rájöttünk, hogy képtelenség ábrázolni az ábrázolhatatlant. Egyetlen dolgot tehet az ember, hogy megpróbálja művészi formában visszaadni a lényegüket. Így jutottunk el a fekete monolitig, ami már önmagában is egy jungi archetípus, és tökéletes példája a minimalista művészetnek. 
 
Ön szerint is a science fiction műfaj egyik legnagyobb problémája, hogy az idegenek mindig úgy néznek ki, mint a Creature from the Black Lagoon gumiszörnyetege? 
 
Igen, ez az egyik oka, hogy mi inkább eltekintettünk az ábrázolásuktól. Jelen állás szerint képtelenség megjeleníteni olyan lényeket, melyek nem humanoidok, vagy nem sorolhatók a szokásos bogárszemű szörnyeteg kliséjébe. 
 
A majomemberek maszkjai zseniálisak lettek. 
 
Bő egy évet töltöttünk azzal, hogy a maszkok valódinak tűnjenek, ne pedig úgy, mintha sima sminkes munkával raktuk volna fel a színészekre. Egy nagyon vékony és flexibilis műanyagfajtát használtunk. Volt két bébicsimpánzunk, de rajtuk kívül mindegyik majomembert táncosok és pantomimművészek alakították, ami lehetővé tette, hogy kicsit hitelesebb legyen a mozgásuk, mint ahogy azt a legtöbb filmben láthatjuk. 
 
Az a kislány, akivel Dr. Floyd a videofonon beszél, tényleg az ön lánya? 
 
Igen, ő a legkisebb lányom, Vivian. Hatéves volt akkor. Nem írtam ki a nevét a stáblistára. Remélhetőleg nem sértődik meg ezen, amikor majd kicsit idősebb lesz. 
 
 
2015.03.09
|


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
18:10
Az a varázslatos vidéki élet
amerikai dráma, 2018
18:15
Hanni és Nanni I-III.
német ifjúsági kalandfilmsorozat, Hanni és Nanni III., 2010
18:30
Tintaszív
amerikai-angol-német kalandfilm, 2008
18:30
Sidney Hall eltűnése
amerikai film, 2017
18:30
Top Gun
amerikai akciófilm, 1986
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.