Elstartolt a Színes Város Budapest Fesztivál

A Színes Város idén is folytatja a tavaly elindult nagy sikerű falfestő fesztiválját. Az előző évben jellemzően a VII. kerületben zajlottak a falfestések, míg idén már budai, illetve más pesti kerületekben is várhatók újabb köztéri műalkotások augusztus 24. és szeptember 23. között.
Akacorleone festőművész a portugál Camões Intézet jóvoltából, a Színes Város meghívására utazott falat festeni Budapestre, ahol életében először járt. Az alkotó a magyar népmesék alapmotívumait vegyítette saját stílusával. Akacorleone a lisszaboni Képzőművészeti Egyetemen diplomázott festő szakon, nálunk megfestett alkotását - amely tegnap óta látható - leginkább egy szürreális álomképhez hasonlítaná. 
 
Akacorleone Holló Jankó meséjét értelmezte újra képileg. A központi figura Jankó, a szegény legény, aki vándorútjára indul, és körékomponálta a mese többi fontos szereplőjét mint a hangya, a holló, a hal és a sípok, melyek későbbi kalandjai során a segítségére voltak. A formák egymásra tolódása és halmozása a kalandok sokaságát jelképezik, de a kép tetején megülő holló mégis a végén a célba érést és a sikert jelentik. Az élénk, vidám színek pedig a folyamatos reményt és kitartást hangsúlyozzák. 
 
A portugál fővárosban, Lisszabonban az elmúlt években egyre színvonalasabb kültéri művészeti alkotások jöttek létre, amely annak köszönhető főként, hogy a főváros felkarolta az ilyen típusú kezdeményezéseket a helyi street-public-urban art felvirágoztatása érdekében, és létrehozott egy tanácsot, amely immáron több éve kér fel művészeket és segíti a projektek megvalósulását. Ez a módszer elterjedt azóta több portugál városban is. 
 
A Színes Város Fesztivál keretében idén több mint 10 festmény valósul meg Budapesten. Az alkotások főként a hungarikum témát dolgozzák fel, illetve külföldi és hazai művészek segítségével mutatnak be magyar sajátosságokat. A fesztivál fővédnöke Tarlós István főpolgármester.  
 
2015.09.04
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.