Pest is... randizik

Poros szó lett a randi, de főleg maga a szokás. Korántsem bír azzal a jelentéssel, mint egykoron, már ritkaság számba megy a vakon zuhanni a szerelembe. A felfokozott várakozás pontosan akkora, amekkorát a közösségi oldalon végzett kutatómunka megenged.
Az internet gyakorlatilag mindenkit profi magánnyomozóvá tett. Bújjuk a személyes aktákat, fotóalbumokat lapozgatunk, egy vizslát sétáltat naplementében, édesszájú, a Barcának szurkol, Kunderát olvas, ó és sírt a Titanicon. Pár klikkel támadsz a közösségi oldalán, s mire kicsetelsz belőle egy háromdimenziós találkát, addigra gyakorlatilag megírhatnád az önéletrajzi könyve felét.  
 
Mondjuk ez is kezd nyugdíjas tempónak hatni a Tinder nevű mobil alkalmazás berobbanása óta. Ez jóval lerövidíti ezt a kacifántos utat. Egyszerűen jelzi, miközben hazafelé villamosozol, hogy tartózkodik-e feleségnek való a közeledben, akár a következő megállóban. Itt gyakorlatilag a pofi dönt, mert csak kép és néhány adat alapján ítél az egyszemélyes bíróság. Ha tetszik, jobbra húzol egyet az ujjaddal a telefonodon, és fél óra múlva más mederben csordogálhat az életed. Sokak szerint ez a módszer nem elsősorban a szívizmoknak hasznos. Ehhez képest, szegény Robin Williams csak úgy találkozhatott a helyi lánykával a Jó reggelt, Vietnam!-ban, ha elvitte magával az egész rokonságot. Ma már az is sci-finek hat, hogy ismerősi körben egy házaspár még újsághirdetés útján lelt egymásra, évtizedek óta élnek hétköznapi boldogságban.  
 
Ugyancsak divatos a rapid randi (azóta számos verziója született: wellness, főző, póker, talán a legfinomabban a csokirandi hangzik). Egy kávézóban összeterelik a lesütött szemű magányosokat, és 7 emberrel tölthetsz 7 percet, belőlük választhatod ki, később kivel szeretnél egy páros találkát. 
 
2015-ben bizony szigorú szempontok dönthetnek egyáltalán a találka létrejöttéről. 1000 nőből a megkérdezettek 75%-a munkanélküli palival el sem megy vacsorázni. Valahol megértem, máig szégyellem magam, ha eszembe jut, amikor húszévesen a Titanic nevű szórakozóhelyen drága édesanyám utolsó kölcsön ötezresén rendeltem pezsgőt egy lánynak, mégsem lett belőle frigy. Egyébként „Az átmenetileg szüleimmel élek" mondat az esetek túlnyomó százalékában egy randigyilkos. Amúgy egy gazdasági oldal szerint egy romantikus randevú Indiában a legolcsóbb, a luxus pedig állítólag a maláj fővárosban, Kuala Lumpurban a legmegfizethetőbb. 
 
Budapest a romantika ezernyi játszóterét kínálja fel a startkőről elrugaszkodó kapcsolatoknak, persze minden generáció maga választja meg a legideálisabbat. A fiatalabbak gyakran a mozit jelölik ki központi helyszínnek, bizonyára a sötét és a lerövidített párbeszédek növelhetik olykor esélyeinket. Bár a múltkor egy a még ballagási öltönyében toporgó idősebb férfit figyeltem meg a Corvin filmszínház előtt, ráadásul ő még hitt az egy szál rózsa erejében, mert kezében azt szorongatta. A vastagabb pénztárca nyitányként egy Operával hengerelhet, ám van, aki a Sirius Teaházzal is célba érhet. A Margitsziget a zenélő szökőkúttal népszerű választás, ha nem zavar senkit, hogy a hömpölygő tömeg magányában közel tíz másik induló párral lehet egyszerre versenyezni. A Jégbüfét mostantól sajnos ki kell húzni a nosztalgikus repertoárból. A drága 70 felettiek pedig talán ne a Gellért-hegyet célozzák rögtön az első közös sétára, akkor inkább irány a sikló vagy a libegő! A Budavári Labirintus sokáig tuti befutó volt nálam, elveszni, egymásra találni..., közel öt éve zárva, ám ha hihetünk a híreknek, jövőre újranyit. 
 
Egy a lényeg, nem otthon ülni leredőnyözött szobában és romantikus filmekben keresni az igazit. Talpra fel, mert „tele van a város szerelemmel"! 
 
 
 
Cheese
2015.09.07
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.