Így készült az Everest

Az izlandi sztárrendező, Baltasar Kormákur eddig jobbára Mark Wahlberges buddy movie-kat (2 kaliber) rendezhetett csak Hollywoodban, ám most megkapta élete nagy lehetőségét egy igaz történeten alapuló hegymászós mozi formájában.
10. Sokáig az 1996-os Mount Everest-i esemény volt a legnagyobb hegymászó tragédia a hegység történetében, és ezzel a szalagcímmel megtámogatva kezdték el forgatni az Everest című filmet. 2014 áprilisában aztán olyan tragikus esemény történt, ami még erre is rá tudott tenni egy lapáttal: összesen 16-an vesztették életüket a hegyen. 
 
9. Az 1996-os eseményeket annyira felkapta a média, hogy nem csak a helyszínen amúgy is írói státuszban jelen lévő Jon Krakauer, hanem még jó néhány túlélő úgy gondolta, hogy neki bizony könyvet kell kiadnia a történtekről. A film főképp Krakauer írására támaszkodik, de rengeteget merít a többi kötetből és a túlélőkkel készült interjúkból is. 
 
8. Rob Hall (Jason Clarke) volt az első ember, aki ötször elérte a Mount Everest csúcsát. Nem csak ő, hanem a filmben épp terhesen otthon fekvő felesége is megmászta a hegyet, így nem csoda, hogy ő volt a legfelkapottabb túravezető arrafelé. 
 
7. Robb Hall szerepét eredetileg Christian Bale-nek szánták, ő azonban az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy inkább átmegy Ridley Scotthoz az Exodus: Istenek és királyokat leforgatni. A beugrója épp az a Jason Clarke lett, aki már az utolsó Terminátorban átvette tőle John Connor szerepét. 
 
6. A film sok elemet vett kölcsön az azonos címre keresztelt 1998-as IMAX dokumentumfilmből. 
 
5. A stáb ugyan valóban járt Nepálban, sőt a hegy déli oldalán található alaptáborban is forgattak, a veszélyes jelenetek nagy részét Olaszországban vették fel az Alpokban, Val Senales közelében. 
 
4. A film főszereplői az amerikai Santa Monica-hegységben gyakorolták a hegymászást heteken keresztül, mielőtt Olaszországba vitték volna őket forgatni. 
 
3. A forgatási körülmények időnként elképesztően kemények voltak. Külön képzésen kellett részt venniük, hogy elkerülhessék a fagyási sérüléseket, és még az is pontosan meg volt szabva, hogy mennyi időt tölthetnek odakint melegedés nélkül.  
 
2. Keira Knightley játssza a filmben Rob Hall aggódó, terhes feleségét. A sors különös fintora, hogy miután aláírt a szerephez, a dolgok úgy alakultak, hogy ő maga is terhes lett. A kislánya, Edie alig néhány hónapja, a nyár elején született. 
 
1. Az Everest 65 millió dolláros költségvetésből készült, ami hollywoodi mércével közepesnek számít, a világpremierje pedig szeptember elején volt a Velencei Filmfesztiválon, ahol nagy sikernek örvendett. 
 
 
2015.09.14
|
(17 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.