Kedvenc helyek

Coldplay: A Head Full Of Dreams

est.hu:
6/10
|
olvasói
2/10 (62)
[ pop ] A 2000-es évek elején/közepén a Coldplayt joggal kiáltották ki a mainstream pop-rock mezőny új reménységének, még ha a brit zenei sajtó szuperlatívuszai olykor túl is lőttek a célon velük kapcsolatban. Aztán valami megváltozott Chris Martinékban.
A fokozódó sztárstátusz és a tét nélküliség nem feltétlenül jár kéz a kézben, de a londoni négyes kreativitására kétségkívül negatív hatást gyakorolt a rohamosan növekvő népszerűség. A 2000-es évekbeli anyagaikon még jelen voltak a zenekar jól behatárolható védjegyei, a Mylo Xyloto albumon már érezhető volt az egyéniség hanyatlása. Ugyanakkor egy minden addiginál kommerszebb sorlemez született. Az A Head Full Of Dreams pedig egyenes folytatása a 2011-ben (vagy talán előbb) megkezdett irányvonalnak. 
 
Az előzetesen megjelent diszkós címadó dal hallatán joggal tehettük volna ki a vészvillogót, de szerencsére akadnak meggyőzőbb szerzemények is a lemezen. A Bird sem világmegváltó darab, de Guy Berryman basszusfutamaival gondoskodik róla, hogy képesek legyünk fél órával később is felidézni. A Hymn For The Weekendben visszatér az a spiritusz, ami a Coldplayt anno jellemezte, és ezen még az sem változtat, hogy leginkább egy kiadatlan Sting-dalra hajaz. (Mellesleg az intróban Beyoncé is dalol néhány hangot.) Az Evergrow kiszámítható, mint az észak-koreai választások végeredménye, a lemez rizikófaktora pedig ezek után sem növekszik sokat. 
 

 
A fogós zongorafutamokkal és lebegős gitárokkal megspékelt Colour Spectrum itt-ott felidézi a zenekar fénykorát, ám a folytatásban többnyire ugyanazt kapjuk: popos-r’n’b-s, rockot már csak halvány nyomokban tartalmazó szerzemények ártalmatlan folyamát. Helyenként fel-felkaphatjuk a fejünket egy-egy izgalmasabb megoldásra és Martin is hoz pár fogósabb dallamot, de ezt leszámítva maradandó pillanatokról nem tudunk beszámolni. Ettől még A Head Full Of Dreams egy vérprofi poplemez (legalábbis a produceri munka tekintetében), azt viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egy Coldplay nevezetű zenekar adta ki. Ők pedig ennél többet képesek felmutatni. 
 
Kiadó: Magneoton/Warner Music
 
Trooper
2016.01.08
|


Játék
Egy szép történetet, ami arról szól, hogy teljesen mindegy, hány évesek vagyunk, milyen rondának vagy szerencsétlennek születtünk, hol élünk és mennyi pénzünk van, mindannyiunknak szüksége van valakire, aki megért minket és törődik velünk.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.