Pest is... vacog

A globális felmelegedésnek hála az évszakok már egy héten belül úgy cserélődnek, akár a gimiben a barátnők. Így kifejezetten sértve érezzük magunkat, mikor az első mínuszos fagy minimálisra csökkenti a mimikánkat.
A fővárosban tavasz-nyár-ősz kollégánál sokkal eseménydúsabb a cserepes szájú tél. Kezdésnek elég megvizsgálni az idétlen fejfedők érthetetlen elszaporodását. Szívmelengető, ha a drága nagyink köt nekünk, ám ha az a sapka a rosszul megsaccolt méretek következtében inkább tíz kiló krumpli szállítására alkalmas a piacról, akkor korántsem indokolt a viselése. Ellenben, ha volna két életem, aláírást gyűjtenék azért, hogy Mikulás sipkát egyedül a puttonyt viselő, ajándékosztó egyének hordhassanak és csakis decemberben. A divat újrahasználódásának következtében újfent közkedvelt lett a kucsma, de érdemes lenne mérlegelni, közel sem áll mindenkinek úgy, mint egykoron Geraldine Chaplinnek a Doktor Zsivágóban. Egy férfi báránybőr süveggel a fején 2015-ben Budapesten, hát kizárólag csak időutazó lehet.  
 
A minap évtizedek visszanyerésének egy másik megmosolyogtató formáját tapasztaltam. Egy negyvenes, elegáns úriembernek a drága, minőségi kesztyűje, színben hozzá passzoló gumival oda volt varrva a kabátujjához.(!) 
 
Érdemes azt is megfigyelni, hogy amíg nyáron az utazó polgárok igyekeznek a lehető legnagyobb távolságot felvenni egymástól a busz és villamosmegállókban, addig a Don-kanyart idéző dermesztő reggeleken láthatóan csökken ez az űr. Sőt, némi súrlódás is megengedett a közösségi hőtermelés jegyében. Azért a nagy felebaráti szeretet túlcsordulása előtt, érdemes ébernek maradnunk, mert az ünnepi forgatagban észrevétlenül jelenhetnek meg illetéktelen praclik a zsebeinkben.  
 
Amikor Holle anyó szorgosan rázza a dunyháját, és a hőmérő higanyszála visszabújik a helyére, megszaporodnak körülöttünk az utcai képzőművészek. A közlekedési eszközök ablakaira lehelt vásznaikra viszik fel alkalmi barlangrajzaikat, miközben tömegesen nőnek ki a földből a répaorrú köztéri szobrok.
 
Az utakra felhúzott jégpáncél rekordbevételt jelent a karosszéria lakatosoknak, ezért tapsolva éljenezik a körúton nyári gumikkal rallyzó kaszkadőröket.  
 
A kisnyugdíjasok „Kéz- és lábtörést!” - kívánva búcsúznak szomszédjaiktól, a Baleseti már novemberben kifogy a gipszből és kikerül a Megtelt! tábla.  
 
A gondnokok persze bőszen sóznak a portáik előtt, a póznákat kiolvasztó kutyák és a drága cipők nagy bánatára. A Városligetben közben az ifjúság fizet a pofára esésért, ilyenkor a Műjégpálya válik az első számú randi központtá. 
 
A hajléktalanszállótól hajléktalanszállóig tartó karácsonyi vásárokban kondérokban főzik a szezonális kedvencet: a forralt bort, ezzel legalizálva átmenetileg a köztéri italozást a nép körében. A sült gesztenye feltűnése szintén örömteli, bár itt az elszenesedett héjból kikapirgált tartalom ritkán éri meg az aranyárat.  
Cheese
2016.01.15
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.