William Yang: Blood Links

Angol nyelvű előadás!
Budapest, Trafó, 2016. március 3. 20:00
Banán: kívül sárga, belül fehér – ilyennek érzi magát William Yang. Személyes történet, mely leköveti azt a 100 évet, ami alatt egy család szétszóródik, majd újra össze-össze gyűlik Kínából és Ausztráliába menet.
Az előadásban keveredik a mesélés és a társadalomtörténet a régi fényképek nézegetésével. Humorral és iróniával visz magával a családtörténet körbe-karikába a világon. Születés, szerelem, halál, hagyományok és ételek – zavarba ejtően ismerős a tartalom. Világszerte megtapsolt történet. 
 

 
William North Queenslandben, Ausztrália északi részén nőtt fel, ott, ahova a nagyszülei az ausztrál aranyláz idején, az 1880-as években Kínából átköltöztek. A család teljesen asszimilálódott, így Yang jócskán felnőtt volt már, amikor foglalkoztatni kezdte saját kínaisága. Édesanyja halála után, 1992-ben nekiindult, hogy feltérképezze közeli és távoli rokonai történetét. Származáskutatása sokféle életúthoz elvezette: gazdagok és szegények, szolgák, kétkezi munkások; legtöbbjük egy szót sem beszél már kínaiul.
 
Az előadáson keresztül ráláthatunk arra, hogyan ereszt gyökeret a kínai diaszpóra és hogyan tartja meg a családi kötelékeit generációkon, házasságokon, mindenféle keveredéseken keresztül. Yang reflektált és találó megfigyelései minket is saját családfánk felállítására csábítanak. 
 

 
Az író és előadó, de elsősorban fényképész William Yang az egyik legünnepeltebb független művész Ausztráliában. A 70-es években robbant be Sydney-ről készített dokumentarista fotóival, majd a hedonista meleg közösség őszinte ábrázolásával. Írói vénáját aktivizálva kedvenc formája az lett, hogy a fényképeit kivetítse és melléjük mesélje a történetüket. Ezek a monológok váltak performanszokká olyan színházi méretben, mint ez a mostani is. 
 
Az előadás után Boronkay Soma, dramaturg beszélget William Yanggal angol nyelven.
2016.02.18
|


Fekete Lyuk - A pokol tornáca. Underground Budapest '88 - '94.
Budapest, Kiscelli Múzeum, 2018. december 18. - 2019. június 23.

Kép-Élmény.
Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2018. december 18. - 2019. március 10.

Black Hole. Underground Budapest `88-`94.
Budapest, Kiscelli Múzeum, 2018. december 18. - 2019. június 24.

Only From a Pure Source.
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2018. december 20. - 2019. április 9.

Játék
Az ŰrDongó a Transformers-franchise megújítására vállalkozik, a film a címszereplő robot eredettörténetét meséli el.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.