Így készítsd fel a bicajodat a tavaszra!

Talán – ha nincs nagyon nagy gond a járgánnyal – a drága szervizeket is elkerülheted, hiszen nem nagy ördöngösség ez a kis tavaszi „nagytakarítás” by you. Persze nem azt mondjuk, hogy rögtön vérprofi szerelő leszel, de az alábbi listánkban összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amiket mindenképpen át kell nézned a szezon előtt a bringádon.
Vizsgáld át! 
 
Legelső lépésként fontos átnézned a bringádat, hogy tudd, hányadán álltok. Így például ha teljesen lapos a kerék, vagy leesett az ülésed, rögtön tudni fogod, hol kell elkezdened a házi szervizelést. Kapd elő gyorsan a szekrény mélyéről a szerszámosládát, és mondjuk is a további teendőket! Munkáskesztyűt fel, és hajrá! 
 
Takarításra fel! 
 
Ha már alaposan felmérted a terepet, és ismered a bicajod összes kínját-baját, első pontként akkor is a takarítással kezdd, hiszen mennyivel boldogítóbb egy csillogó-villogó bicajt szerelgetni, mint egy „nyakig” sárosat, nemde? Ráadásul, ha nem találtál szerelnivalót, egy kis takarítás akkor sem árt se neked, sem pedig a kétkerekű kedvencednek. Persze a slagozás után mindenképpen tedd ki a járgányt száradni a napra, vagy pedig törölgesd át egy száraz ronggyal, így nem rozsdásodik meg, és vízfoltok sem csúfítják majd el. 
 
Húzd meg jól! 
 
A mosakodás után legyen a következő lépés a csavarok csekkolása. Húzz újra minden apró kis kapcsot a bringádon, hiszen a téli álom alatt, vagy éppen még az előző szezonban jó eséllyel lazultak ezek ki, egy-egy fityegő csavar pedig nagyon balesetveszélyes lehet! 
 
Ó, Lajos! 
 
A bringafürdés utáni másik fontos pont a lemosott olaj pótlása. Figyelj, hogy a felvitt kenőcsöt rendesen oszd el a lánc teljes felületén. Ezt legkönnyebben persze úgy valósíthatod meg, ha a bicajt a hátára fekteted, és olajozás közben folyamatosan mozgásban tartod az olajozandó felületeket: a kerekeket és a láncot is. 
 
Indulásra készen? 
 
Ha ezekkel az apróságokkal megvagy, akkor valójában mondhatjuk azt is, hogy indulásra készen állsz, már csak egy jó kis csapat és egy szuper jó útvonalterv kell az első tavaszi tekeréshez. Persze, ahogy feljebb is említettük, ez a rögtönzött lista nem profi szerelők által készült, szóval légyszi ügyelj a biztonságra, és ha nagy gebasz van a bicóddal, inkább kérd ki egy szakember tanácsát! 
 
Színezd újra! 
 
A fenti pontok után elvileg készen vagy a nagy tavaszi bringás utakra. Viszont ha nem bírsz leállni a barkácsolással, akkor akár könnyűszerrel át is pingálhatod a drótszamarat. Ehhez azonban először tekerj el egy szervizbe, ahol lemarják a bicóról a régi festéket, és javasolnak neked egy tuti újat rá. Az pedig már csak a te döntésed, hogy ki kenje fel a vagány, tavaszi kolort a járgányra. 
 
Világítás és egyéb csodakütyük a fedélzeten 
 
Ha még mindig pörögsz: virágoskosár, vicces ledlámpák és karácsonyfaégő is kerülhet a biciklidre, l’art pour l’art… Ilyen tréfás és cuki dolgokat pedig percek alatt találsz minden kerékpáros bazáron! 
 
 
 


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.