Pest is... állatbarát

Nagy az Isten állatkertje, ám Budapesten többnyire nincs is kerítése, főleg ha a közlekedési morált nézzük. Most viszont nem embertársaink kirívó viselkedésére fókuszálunk, hanem a nagyvárosi magány egyik leggyakoribb ellenszerére a kis kedvencek tartására.
Számos tanulmány alátámasztja, hogy személyiségünknek megfelelően választunk háziállatot, de vajon mit gondolnak erről a vadászgörény tulajdonosok? Egy hangyányit meglepődtem, mikor először láttam egy apró csengővel felszerelt hámban sétáltatott példányt, s a gazdája elégedetten kísérgette a Városligetben.  
 
Egy kissé hibbant cimborám pedig egy vörösfarkú boát nevelgetett kispesti paneljában. Bizonyára a Feng Shui is előírja egy 2 méteres hüllő tartását a 40 négyzetméteres lakáson belül. Ő többek között, azért sem az én világom, mert speciális étrendje miatt egyből pár egérrel bővül állatfarmunk. Az viszont a javára írandó, hogy akár 1 évig is kibírja táplálék nélkül. 
 
Akváriumban maximum néhány türelmes teknősnek vagy depressziós aranyhalnak nyújtanék otthont, akikről végre a tudósok bebizonyították, rendelkeznek memóriával, bár hazaérkezéskor hozzánk dörgölőzni így sem tudnak. 
 
A főiskolai években kacérkodtam a Jóbarátokban és az Ace Venturában látott kapucnis majom beszerzésével, de a 10 000 dolláros árát nem tudtam a diákhitelemből kimatekozni, végül egy németjuhász felelősségteljes gazdája lettem. 
 
A fővárosban egyébként a két legnépesebb tábort a kutyások és a macskások alkotják. Kutatások szerint a cicások befelé fordulóbbak, szellemi képességeikkel magaslanak ki, míg az ebtulajok energikusabbak és többnyire nyitottabbak. Az alkalmi társaságra vágyóknak egyébként ideális helyszín a Cat Café, ahol kávézás közben bónusz dorombolást kaphatnak az ott "dolgozó" cicáktól, ennek egy még gazdagabb faunával rendelkező változata a Zoo Café, ahol egy sisakos kaméleon és egy csíkos mókus társaságában olvasgathatják a pletykamagazinokat. Viszont a blökivel meg vígan közösen mozizhatnak a Toldiban. Természetesen jegyvásárlása nélkül művelődhet, nem mondom, utána nem könnyű belőle kiszedni egy kritikát az új Lars von Trier rendezésről.  
 
A galambok hiába tisztelnek meg mindenkit, a posta és az internet szárnyát szegte népszerűségüknek. Az amúgy is hipochonder lakosság csupán betegségek terjesztőjeként, "repülő patkányként", kiflicsücsök-tolvajként azonosítja. Az őket előszeretettel tápláló kisnyugdíjasokat pedig felcsipegette a szegénység.  
 
A stressz cincálta társadalmunk kötélidegzetű tagjai képesek otthon papagájt tartani. Ők azok, akik nem áhítják a lakásajtó bezáródásával megteremtett buddhista kolostorok csendjét. Ellenben nincs mókásabb látvány, amikor a tollas kirepül a kalitkájából, és aztán a szemközti erkélyről túsztárgyaló módjára próbál vele tulajdonosa zöld ágra vergődni. 
 
Jóllehet George Clooney 17 évig élt otthonában egy csüngőhasú vietnámi malaccal, ennek ellenére ez még a budai elitnél sem váltott ki divathullámot.  
 
A benzingőzös közlekedés a Kincsem Parkba és a Várba száműzte az utolsó lovakat. Többségük napszámban furikázza a súlyban és euróban gazdag német turistákat.  
 
A legfontosabb persze az lenne, hogy emberien bánjunk állatainkkal, miután megtanultunk állatian kedvesen viselkedni egymással. Addig is mindenki vigyázzon csak a boldogság kék madarára! Amíg sikerül kikupálódnunk, addig meg bátran lehet tanulmányi utakat tenni az idén 150 éves Fővárosi Állat- és Növénykertbe! 
 
Cheese
2016.03.28
|


Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.