„Átélhető, megfogható érzésekről szeretnék írni” - Bende Tamás

Bende Tamás költészetéről azt mondta Kemény István, hogy csak fontos dolgokkal foglalkozik: múló szerelem, nem múló szerelem, mai Magyarország. Első verseskötetét április 11-én mutatja be a Trafó, Fillér Máté vizuális DJ-szettjének kíséretében.

Kapcsolódó cikkek

Kemény István írta a fülszöveget a könyvedhez. Közelinek érzed az ő munkáját a saját verseidhez? 
 
A néma H című verseskötetét a mai napig újra és újra előveszem, Egy nap élet című verse minden alkalommal lenyűgöz. Istvánnal egyébként 2013 nyarán találkoztam a József Attila Kör nyári táborában, ő vezette a líra szemináriumot. Úgy éreztem, nagyon is érti, miről beszélek a verseimben, mit szeretnék közölni velük, innen jött az ötlet, hogy felkérjem a fülszöveg megírására. Nagy megtiszteltetés, hogy elvállalta. 
 
Van irodalmi példaképed? 
 
Inkább olyanokat tudok említeni, akiknek az írásai elindítottak bennem valamit. Az első rácsodálkozásom Ady Endre volt. Pilinszky János költészete a mai napig közel áll hozzám. Ugyanígy William Carlos Williamsé, kár, hogy csak egy kötete jelent meg magyarul. Egy kedves barátom egyszer megvette nekem Williams válogatott verseit, amikor az Egyesült Államokban járt, ezt nagy becsben tartom. Sokat olvastam Zalán Tibor, Tóth Krisztina, Oravecz Imre, Nádasdy Ádám és Takács Zsuzsa verseit is. A fiatalabbak közül leginkább Krusovszky Dénes, Bajtai András, Sirokai Mátyás és Áfra János munkássága közeli számomra. 
 
12 éve írsz, 9 éve publikálsz. Nehéz volt boldogulni ennyi év termésével? 
 
Valójában már 2011-ben megjelent egy e-bookom, ami visszhangtalan maradt, de mindenképpen hasznos volt, mert így szereztem tapasztalatot abban, hogyan kell összerakni egy könyvet. De az elmúlt évek terméséből mégsem volt egyszerű válogatni, nem akartam megspórolni a munkát. Olyan kötetet szerettem volna összerakni, amelynek jól látható íve van, és amelyben az egyes versek nem csak külön-külön állják meg a helyüket. Ahogy szerkesztettem a könyvet, szép lassan minden vers a helyére került.  
 
A verseid tele vannak személyes történetekkel – család, szerelem, lakásfelújítás… Nem nehéz a privát oldaladat megmutatni a nyilvánosságnak? 
 
Nagyon mélyen hiszek abban, hogy az alkotáshoz elengedhetetlen az őszinteség és az alázat. Átélhető, megfogható érzésekről szeretnék írni. Olyanokról, amik annak ellenére, hogy személyesek, mégis közös tapasztalatok, mert mindannyiunk életét meghatározzák. A verseim nem naplószerű bejegyzések, hiába táplálkoznak saját élményanyagból. Külön világok, és mint ilyenek, leválnak rólam és eltávolodnak tőlem. Nem a szerző a fontos, hanem az alkotás. Minden vers fikció. 
 
A könyvbemutatódra Fillér Máté készül vizuális DJ-szettel. Mi volt az apropója a rendhagyó estnek? 
 
Fillér Máté munkásságát régóta követem, tehetséges, kreatív és sokszínű médiaművésznek tartom. Kiváló szeme és ízlése van, és érzékenyen nyúl a társadalmi kérdésekhez is. A zenei szettjeit is nagyon szeretem, inspirálóan hatnak rám, így kézenfekvő volt, hogy őt kérem meg, működjön közre a könyvbemutatón. 
2016.04.04
|


Játék
Zendaya és Common új dalaival és nagyszerű szereposztással érkezik ez az animációs kalandfilm, amely kiváló szórakozást nyújt az egész család számára.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.