„Egy olyan történetfolyamot képzeltünk el, ami tökéletesen működhetne trilógiaként” - Duncan Jones

Számítógépes játékból készült jó filmet még nem láttunk, de előbb-utóbb össze kell jönnie egynek. A Warcraft – A kezdetek már csak azért is esélyes, mert a Hold és a Forráskód rendezője, a rendkívül tehetséges Duncan Jones rendezte.
Miért épp a Warcraft? 
 
Eddig csak két filmet készítettem, és mindkettő sci-fi volt. Talán még túl korai volt azon aggódnom, hogy beskatulyáznak, de mégis azt vettem észre, hogy szinte csak science fiction forgatókönyvekkel találnak meg, pedig én hatalmas fantasyőrült is vagyok, és ezen belül a Warcraftot is imádom. Tetszett, hogy valami egészen mást forgathatok most, mint eddig, ráadásul egy igazán nagyszabású moziban vehettem részt. 
 
Mostanság elég sok rendező enged a nagy franchise-ok csábításának… 
 
Voltak más felkéréseim is jól ismert franchise-okhoz, de nekem fontos volt, hogy a kezdetektől részt vegyek a projektben, és én adjam meg az alaphangját, ne pedig csak folytassak valamit, amit más kezdett el előttem. A Warcraft univerzumában még senki sem készített filmet korábban, szóval kaptam az alkalmon, hogy én lehessek az első. 
 
Előtted azért más rendezők is próbálkoztak vele, de nem sok sikerrel. 
 
Ugyanazt szeretném elérni a Warcrafttal, mint amit Peter Jackson tett A Gyűrűk Urával. Nem hiszem, hogy mindenki olvasta Tolkien könyveit azok közül, akik anno beültek rá moziba. Jackson egyszerűen becsábította őket a látványvilággal, hogy aztán a teremben a csodás képek mellé egy csodás történetet is adjon. Fontos volt számomra, hogy a Warcraft-játékosok mellett azok is élvezzék, akik még sosem találkoztak a játékkal. 
 
Máshonnan is merítettél inspirációt A Gyűrű Urán kívül? 
 
Apróságokban igen, de a fő inspirációmat A Gyűrűk Ura jelentette. Tudtuk, hogy a filmünket is ahhoz hasonlítják majd, így fontos volt, hogy a hasonlóságok ellenére megtaláljuk a saját hangunkat is, szóval különbözni akartunk A Gyűrűk Urától. Az, hogy nálunk az emberek és az orkok is hősök, nagyjából bebiztosította ezt a különbözőséget, ráadásul rendelkezésünkre állt a Warcraft elképesztően színes világa is. 
 
A rajongók számára mit tartogattok? 
 
Ha rajongó vagy, érdemes lesz a filmre többször is jegyet váltanod, annyi apró utalást helyeztünk el a háttérben. Igazából nemcsak a háttérben, hanem elöl, középen, mindenhol…  
 
A film orkjainak megteremtéséhez a színészek játékát motion capture technológiával rögzítettétek, és ez alapján alakítottátok át őket. Hogyan boldogultál a technológiával? 
 
Mivel rengeteg reklámot is készítek, a technológia nem volt teljesen újdonság számomra. A Carling sörmárkának készítettem egyszer reklámot egy robotkutyával, és ahhoz egy igazi eb mozgását modelleztük le ezzel a technológiával. Most persze kutyák helyett emberekkel volt dolgom, és sokkal nagyobb volt a mozgástér. 
 
A helyszínekkel mi volt a helyzet? 
 
Nem túl sok eredeti helyszínt használtunk. Persze akadt néhány, de mi inkább épített díszletek között dolgoztunk, de ez is lehetővé tette, hogy kicsit különbözzünk A Gyűrűk Urától, amihez Peter Jackson nagyrészt a csodaszép új-zélandi tájakat használta háttérként. A Warcraft világa jóval kisebb, de itt az erdőből a sivatagba tíz másodperc alatt jutsz át, és ilyesmit a valóságban nem lehet fellelni. 
 
Igaz az, hogy trilógiában, sőt tévésorozatban is gondolkodsz? 
 
Szerintem egy kisebb költségvetésű változatban működhetne a sztori a tévében is, nem gondolod? Chris Metzen írja a történeteket a Blizzardnál, és vele beszéltem meg rögtön az elején, hogy szerinte miről szólna az első három film. Egy olyan történetfolyamot képzeltünk el, ami szerintem tökéletesen működhetne trilógiaként. A Warcraft már húszéves, rengeteg történetet adott a világnak, szóval van miből válogatni. A nagyobb gond az, hogy manapság minden stúdió franchise-okban gondolkodik, és nehéz helyet kapni a sok aspiráns között. A sok Marvel-, DC- és Star Wars-produkció között kell megtalálnunk a helyünket.  
 
 
Tulu
2016.05.23
|
(28 kép)


Film premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
A 2008-ban alakult csapat joggal titulálható az európai színtér egyik legelismertebb keltapunkzenekarának.
Filmek a TV-ben
18:05
Pókember - Irány a Pókverzum
amerikai animációs film, 2018
18:10
Pókember 3.
amerikai akciófilm, 2007
18:20
Mátrix
amerikai akciófilm, 1999
18:20
Apa lettem kisapám!
amerikai vígjáték, 2004
18:30
Acélország
angol thriller, 2018
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.