Willem Dafoe életműdíjat kap Karlovy Varyban

Willem Dafoe világhírű amerikai színész Kristály Glóbuszt kap a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért az 51. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban - jelentette be Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke.
A neves amerikai színészt kétszer jelölték Oscar-díjra és egyszer Golden Globe-díjra. A kísérleti színházi vállalatnak, a The Wooster Groupnak egyik alapító tagja. Dafoe többek között Jézust játszotta a Krisztus utolsó megkísértése című filmben (1988), A szakaszban (1986) Elias K Grodin őrmestert személyesítette meg, A vámpír árnyékában (2000) Max Schrecket alakította és a Pókember-filmekben (2002-2007) Normann Osborn és Zöld Kobold volt.  
 
A filmszemle elnökének díját Charlie Kaufman Oscar-díjas amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer kapja. Kaufman az Egy makulátlan elme örök ragyogása című alkotásának forgatókönyvéért kapott Oscas-díjat - tette hozzá Jirí Bartoska. Az Anomalisa című tavalyi szerzői filmjét Oscar-díjra jelölték az animációs filmek kategóriájában. A filmet Karlovy Varyban is bemutatják.  
 
Az 51. nemzetközi filmfesztivál Sean Ellis neves brit rendező Anthropoid című, cseh-brit koprodukcióban készült nagyszabású történelmi filmjének ünnepi bemutatásával nyílik meg július elsején a nyugat-csehországi Karlovy Varyban. A filmszemle július 9-én ünnepélyes díjkiosztással zárul.  
 
A versenykategóriában a Kristály Glóbuszért 12 film, köztük egy magyar alkotás indul. A magyar versenyfilm Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotása. A cseh és szlovák filmművészetet Jan Hrebejk prágai rendező által készített Tanítónő (Ucitelka) című szlovák-cseh koprodukciós alkotás képviseli.  
 
Európa egyik legnépszerűbb és Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválján a nyugat-csehországi fürdővárosban mintegy 150 filmalkotás szerepel az idei programban. A kiegészítő rendezvényeken vetített alkotásokkal együtt a nézők ezúttal is mintegy 200 filmből válogathatnak majd.  
 
A Kelettől Nyugatra szekcióban tíz filmnek Karlovy Varyban lesz a nemzetközi bemutatója. A szekció szemléje egy magyar film, Till Attila Tiszta szívvel című darabjának a bemutatásával indul.  
 
(MTI) 
2016.06.22
|


Film premierek

Az aszfalt királyai

amerikai életrajzi dráma, 152 perc, 2019

Időtlen szerelem

olasz musical, 105 perc, 2019

Cseng mester konyhája

finn-kínai filmdráma, 114 perc, 2019

Szép csendben

magyar filmdráma, 80 perc, 2019

Ragadozók

olasz gengszterfilm, 105 perc, 2019

Amundsen

cseh-norvég-svéd filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
Jack Malik csak egyike volt a sok sikertelen dalszerzőnek... legalábbis tegnapig. Egy különös áramkimaradást követően Jack (Himesh Patel) ugyanis arra eszmél, hogy ő az egyedüli az egész világon, aki emlékszik a The Beatlesre!
Filmek a TV-ben
18:10
Star Wars: A klónok támadása
amerikai sci-fi, 2002
18:25
Amit nem akarsz tudni a szüleidről
amerikai vígjáték, 2019
18:30
A robot és Frank
amerikai sci-fi vígjáték, 2012
18:45
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
18:45
A Vadász és a Jégkirálynő
amerikai fantasztikus kalandfilm, 2016 (ism.)
Ma kerül ki a lelőhelyekre, keresd Budapest lefjobb programjait! Fotózkodj vele és használd a #PESTIESTLES hashtaget, és mi belépőket adunk. #pestiest #pestiestjatek #jatek #nyeremenyjatek #instajatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.