Uborkaszezon a konyhában!

Avagy a zöld uborkák sokszínűsége…
Végre rátaláltunk arra a szegletére a világnak, ahol megkönnyebbülés, hogy nem közhelyként kell használni az uborkaszezon fogalmát. Egy kicsi sarokra, ahol nem bulvárhírektől, hanem valódi uborkalétől tocsog ez a hétköznap délután. Ezt a helyet pedig konyhának hívják, benne a nyár egyik sztárjával, az uborkával.

Egy kis uborkatörténelem
 
Nehéz elhinni, de az uborka is tökrokon, csakúgy, mint a görög- és a sárgadinnye. Egészségre gyakorolt hatását már egészen korán felismerték a gyógyításban, különböző gyomorbajokra és étvágytalanságra már a középkorban is alkalmazták, sőt, még korábbról is vannak a használatára utaló jelek, például egyes római maradványokon talált ábrázolások alapján is gondolhatunk erre, valamint korabeli feljegyzések még azt is tudni engedik, hogy a római császárok annyira rajongtak ezért a zöldségért, hogy még a hadjárataikra is mozgatható ágyásokat vittek magukkal. Az uborka származását azonban többféle legenda ködösíti. Míg egyesek a Himaláján élő törzsek kertjéből származtatják, addig egy másik elképzelés szerint pedig Afrika legmelegebb vidékeiről jött az ubi, ahol szárazság idején tulajdonképpen „vizes edénynek” használták. Hiszen nem titok, hogy az uborka majdnem 97%-a víz… 
 
Tudtad-e? 
 
Nem csoda, hogy a történelem hősei annyira rajongtak az ubiért, hiszen ma már a modern tudósok is rábólintanak a varázshatására. Így érdemes tudni, hogy például gyulladásra, bőrproblémákra, álmatlanságra és rákmegelőzésre is célszerű agyba-főbe uborkát enni. Sőt, egyes kutatások szerint még akár „szerelmi bájitalba” is kiváló alapanyag lehet a zöld kígyó, hiszen ugyanolyan erőteljes vágyfokozó hatása van, mint a fekete csokinak. 
 
Pár uborkarecept kezdőknek 
 
Talán a legegyszerűbb saláták egytől egyig uborkasaláták, a nyár kedvence nálunk pedig éppen ez lenne: darabold fel kockára a kígyóuborkát, keverd majonézzel, fokhagymával, tejföllel és natúr joghurttal, és kész is a varázslatos augusztusi reggeli. Aki pedig fel akarja egy kicsit dobni ezt a szimpla kis fitt salit, az dobáljon bele még ugyancsak kockára aprított répát, paradicsomot és, nem viccelünk, őszi barackot! Az igazi ínyencek ráadásul zabmüzlivel tálalják ezt a mesebeli finomságot! 
 
És néhány extrém recept haladóknak 
 
Bevállalós, önjelölt séfeknek pedig a következő, elsőre talán nagyon is vadnak tűnő recepteket ajánljuk kísérletezésre. 
 
Sárgadinnye-uborka lekvár 
 
Tisztítsd meg a dinnyét és az uborkát, magozd ki és reszeld finomra. Adj hozzá vaníliamagot, cukrot és finomra vágott friss mentát, majd egy lábosban főzd egy órát, néha kavargatva a pépet. Végül pedig, ha már úgy látod, hogy a zöldség-gyümölcs opálos lett, turmixold össze, majd még forrón öntsd üvegekbe. Aztán ne csodálkozz, ha a vendégeid imádni fogják! 
 
Mentás uborkafagyi 
 
Cukor, tej, uborka és joghurt, valamint egy pár kocka fehér csokoládé. Ezt mind keverd össze, turmixold, főzéssel pépesítsd, és mentával ízesítsd. A „kotyvalékot” aztán tedd egy napra a mélyhűtőbe, hogy „összeérjen”, másnapra pedig jó étvágyat kívánunk!  
 
Plusz egy tipp: 
 
Tudtad, hogy a kovászos uborka leve kiváló nyári frissítő, fogyókúrás ital, ráadásul pedig még ápolja is a gyomrot, és másnaposságra is szuper csodaszer? 
 
Kurcz Orsi
2016.08.15
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.