Pest is... hiszékény

Miközben lépten-nyomon szembesülünk vele, és nagyjából beletörődve el is fogadjuk, hogy mennyire közömbösek vagyunk egymás iránt, ennek dacára mindig akadtak szívet bélelő ellenpéldák. Ilyen volt az akkor 82 éves Irénke néni története, aki a Nyugatinál árulta házi készítésű sütijeit.
Az egyik vásárlója írt róla pár kedves sort, minek hatására hamar ismertté vált a közösségi portálokon, és az emberek célirányosan kezdtek el zarándokolni hozzá. A közelmúltban érkező halálhíre hallatán sokan ismeretlenül is meggyászolták, mécsest gyújtottak állandó helyén. Pont az időshölgy kapcsán terjedt el anno az az álhír, miszerint a gonosz, arctalan hivatal 3 milliós büntetést szabott ki rá, mert nem csomagolt nyugtát az eladott kókuszkocka mellé. A nép azonnal kezdte egyenesíteni a kaszát, ám ahogy a pletyka körbeért, kiderült, az egésznek nincs valóságalapja. Az eset egy sokkal fájóbb tulajdonságunkra világított rá, a hiszékenységünkre. Amit persze többnyire nehéz különválasztani az őszinte naivitástól, de egyébként is számos dolognak bedőlünk, aminek nem feltétlenül kellene. Most leszámolunk néhány tévhittel, melyek jó néhány fővárosi lakosnak ismerősnek hathat, pláne, ha már önként vagy önkéntelenül áldozatává váltak.
 
Valójában elég ritkán segítünk azzal nehéz sorsú gyereken, ha drága képeslapokat vásárolunk egy, a minket a metrókijáratnál elkapó, 15 másodperc alatt 1000 szót ránk zúdító, hamiskás mosolyú fiatalembertől, aki vadonatúj sportcipőben szökellve adja elő lehengerlő mondókáját. Ha egy „Rögtön jövök!” tábla köszön vissza ránk egy zárt ajtóra vagy hivatali ablakba akasztva, az még korántsem biztos, hogy az csak egy gyors sprintet jelent az illemhelyre. Bátran belekalkulálhatunk egy régi iskolatárssal való váratlan találkozást, ami egy kibeszélő show-val megspékelt ebédbe torkollhat. Rögtön jövök 50% AKCIÓ! Az „Akció csak ma!” feliratot sem kell szó szerint vennünk, pláne, ha ez 365 napon keresztül olvasható az üzlet kirakatában. Természetes, hogy ilyenkor nem a szomszédokra építik a vásárlói bázist. Amikor a menetrendben kibogarásztad, hogy éppen az utolsó járat előtt érkeztél két perccel, az egyáltalán nem garancia arra, hogy hamarabb csobbansz az általad vizionált forró kád vízbe.
 
Negyedórával később pedig már bátran elhessegetheted ezt a délibábot, mert rádöbbensz, a sofőr órája nem a tiedhez volt igazítva, így ez a busz már rég elment. Azzal ritkán spórolunk meg pénzt, ha alkalmi standról vagy mozgásban lévő eladónál teljesítjük be fogyasztói vágyálmainkat. A népligeti aluljáróban árult Louis Vuitton táskának eredetisége a fogyasztói árával egyenesen arányos, ahogy a kabátzsebből előugró borzasztóan jutányosan vásárolt iPhone 7-es garanciája sem tart tovább az átvételnél. A feleslegesen ránk tukmált orosz katonai távcső pedig tíz színházi látogatás alkalmával sem hozza vissza az árát. A „Szia! Bocsánat a zavarásért, ki tudnál segíteni egy kis apróval, vidéki vagyok és haza szeretnék jutni, ellopták a pénztárcámat, és nincs pénzem a vonatjegyre” - ezt a bámulatba ejtő alakítást először megrendülve hallgattam jómagam is. Mígnem a véletlen lebuktatta az utca korántsem éhező színészét. Egy reggelen belebotlottam, mikor felszállt az Ecseri úti megállónál, épp a szájába tömött egy óriási kakaós csigát, miközben egy haverjával nevetgélt. Majd a hónapban több egymást követő napon utaztunk együtt, „munkába igyekezvén”. Vérprofin alakult át, a Kálvin térhez érve már közel tíz centivel alacsonyabbnak tűnt, meggörnyedve szállt le és vette fel a „Vakond a városban” ábrázatot. Egy ideje nem láttam, valószínű a rendőrök levették a régóta műsoron lévő előadást. Egy biztos, ez az állítás igaz:
„A legkisebb hazugsághoz is legalább két ember két ember szükséges: az egyik, aki mondja, a másik, aki elhiszi.” Ezért csak éberen, polgártársak!
Cheese
2016.11.08
|


Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.