John Musker, Ron Clements és Osnat Shurer - Interjú a Vaiana készítőivel

A Disney menetrendszerű karácsonyi mozija ezúttal egy csendes-óceáni hercegnőről szól. John Musker és Ron Clements rendezők, valamint Osnat Shurer producer elmondták, mit érdemes tudnunk a Vaianáról.

Vaiana Merida után a második olyan Disney hercegnő, akinek nincs szerelmi szála és a történetét nem egy tündérmese vagy egy legenda inspirálta.

 

Vaiana a 13. hivatalos Disney hercegnő.

 

Ez John Musker és Ron Clements első számítógépes animációs filmje.

Miről szól a Vaiana? 
 
Clements: Ez egy epikus kaland, ami kétezer évvel ezelőtt játszódik, és egy csendes-óceáni szigeten élő lányról, Vaianáról szól, aki megtudja, hogy szülőföldje nagy bajba került. A felelős egy Maui nevű félisten, aki ellopta Te Fiti szívét még évekkel ezelőtt, és ezzel szabadjára engedte a sötétséget. 
 
Musker: Vaiana rájön, hogy őseihez hasonlóan neki is nagy tengeri felfedezővé kell válnia ahhoz, hogy megmenthesse hazáját. Az óceán választja ki őt a feladatra, és Mauival kell összefognia azért, hogy visszaszerezze Te Fiti szívét. Érzelmi és fizikai megpróbáltatások egész sora vár rájuk az útjukon: egy óriásrák, kókuszkalózok és egy óriási tengeri lávaszörny. 
 
Shurer: A filmünkben van akció, dráma, kaland és móka egyaránt. Vaiana szeretné megmenteni a világot, csakhogy ő az egyetlen ember, aki azt hiszi, hogy a világnak megmentőre van szüksége. Ő egy erős példakép a mai mozinézők számára, a film pedig arról szól, hogy mindenki figyeljen oda, mit mond a belső hangja. Minden filmbéli karakter egy kicsit jobban megismeri önmagát a kaland során. 
 
Mit tanultatok a Csendes-óceán világának tanulmányozása során? 
 
Clements: Amennyire lehetséges volt, megpróbáltuk elkerülni a turistás kliséket. Olyan emberekkel találkoztunk, akik az ottani szigeteken születtek és nőttek fel, és rengeteget meséltek nekünk arról, mit jelent számukra a kultúrájuk. Egy öregember, Papa Mape kért tőlünk valami fontosat: „Évekig fuldokoltunk a ti kultúrátokban. Jó lenne, ha most kicsit ti süllyednétek el a miénkben.” 
 
Shurer: Ezek a kutatások felnyitották a csapatunk szemét. Ahhoz, hogy hitelesen felépítsük az ottani világ kétezer évvel ezelőtti kultúráját, sok szakértőre volt szükség. A karakterek felépítésében és a környezet megalkotásában is szükség volt a hangjukra. Mindenben kikértük a véleményüket, még olyan apróságokban is, hogy hogyan nézzen ki Vaiana kenuja, vagy milyen anyagból készítették a ruhákat akkoriban. 
 
Musker: Természetesen nem dokumentumfilmet készítettünk, hiszen a filmünk animációs és egy fiktív történet, de a szakértőktől összeszedett tudás a mi fantáziánkra is csodás hatással volt. 
 
Miért kapott ilyen fontos szerepet a zene a Vaianában? 
 
Clements: A szigeteken töltött idő zenei szempontból is felnyitotta a szemünket. Egy reggel épp egy kompon ácsorogtunk, és néztük a varázslatos napfelkeltét, amikor egy szamoai törzsfőnök mellettünk belekezdett egy gyönyörű dallam éneklésébe, és ez nagyon megérintett bennünket. Ilyesmi az utunk során többször is előfordult. 
 
Shurer: Igyekeztünk mai hangzású zenéket használni a filmben, de úgy, hogy végig világos legyen, hogy a csendes-óceáni népek dallamvilágát tükrözzük. Az egész azon múlt, hogy meg tudjuk-e találni a megfelelő embereket a dalok elkészítéséhez. 
 
Musker: Opetaia Foa’i és Te Vaka zenei világa mélyen a csendes-óceáni zenei kultúrában gyökeredzik, ugyanakkor mégis újnak és frissnek hat. Lin-Manuel Miranda hihetetlenül elköteleződött a produkció iránt, a lelkesedése pedig ragályos volt. Általa tudtuk megoldani, hogy a dalok történetmesélési szempontból is fontosak legyenek. Mark Mancina pedig az a személy volt, aki összefogta ezt a sok tehetséges alkotót. Hatalmas szerencsénk volt, hogy ilyen emberekkel dolgozhattunk. 
Tulu/Fórum Hungary
2016.11.28
|


Film premierek

Üveg

amerikai akcióthriller, 129 perc, 2019

Tű, cérna, szerelem

francia-indiai filmdráma, 99 perc, 2018

Kurszk

belga-luxemburgi filmdráma, 117 perc, 2018

Az átkelés madarai

dán-kolumbiai-mexikói gengszterfilm, 125 perc, 2018
Játék
Az időpont a csendes-nyomorúságos 1948. A nagyharsányi gyöngyösbokréta mozgalom tagjai a szabadságharc jubileumi megemlékezésének árnyékában készülnek a nagy napra. De vajon lesz-e ebből megemlékezés? És hogy jön ide a Tompa Misi bácsi?
Filmek a TV-ben
18:05
Éjféli látomás
amerikai sci-fi, 2016
18:05
Táncterápia
angol vígjáték, 2017
18:15
Vikingek: A legsötétebb nap
angol kalandfilm, 2013
18:35
Trisztán és Izolda
amerikai-angol-cseh-német romantikus filmdráma, 2006
18:40
Vissza a jövőbe
amerikai kalandfilm, 1985
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.