„Megtalálom a különlegeset a hétköznapiban” - M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan az ezredforduló környékén az egyik legjobban csengő név volt Hollywoodban. Jó pár bukással később a Hatodik érzék és A sebezhetetlen rendezőjének már nem áll ilyen jól a szénája, ám új filmje, a Széttörve visszatérést jelent a régi formához.

46 éves.

 

A Hatodik érzékért Oscarra jelölték.

 

A legtöbb filmjében feltűnik egy cameo erejéig.

Mit gondolsz, a Széttörve mit jelent majd a karrieredben? 
 
A filozófiám az, hogy megtalálom a különlegeset a hétköznapiban. Szeretnék minél inkább földközeli, ugyanakkor fantasztikus történetekkel előállni. Az a célom, hogy a film valódi párbeszédet indítson el arról, hogy mire is képes az emberi agy valójában. Amikor látsz embereket a tűzön járni, vajon hogy csinálják? Volt egy srác, aki a tűzön járás közben csinált magáról egy szelfit, és rögtön megégette a talpát. Az agya nem koncentrált eléggé, és máris megsérült. 
 
A filmed a disszociatív személyiségzavar nevű betegséget járja körbe. Mennyire ragaszkodtál a betegség valós tüneteinek megjelenítéséhez? 
 
Majdnem minden, amit a filmben látsz a valóságon alapul, de annyit azért változtattam, hogy feltettem egy kérdést. Az agyunk és a testünk százszázalékos összeköttetésben van egymással. Mind tudjuk például, hogy ha stresszelünk, akkor felmegy a vérnyomásunk. Aztán ott van a placebo effektus, amire viszont nincs igazán meggyőző tudományos magyarázat. Egyszerűen a testünk bizonyos esetekben képes meggyógyítani magát pusztán amiatt, mert úgy hiszi, a megfelelő gyógyszerrel kezelték. A disszociatív személyiségzavarban szenvedők jelentik a következő lépést, ugyanis egy korai trauma miatt az agyuk képes több különböző állapotot produkálni egymás mellett. Különböző személyiségek laknak bennünk, és a testük is aszerint változik, hogy épp melyikük van jelen. Ha elhiszik, hogy fel tudnak emelni 120 kilót, akkor felemelnek 120 kilót. Az agy csodákra képes. 
 
És hogy fér meg ez a sok személyiség egymás mellett
 
Képzeld úgy, hogy mi ketten most beszélgetünk. Ha én most disszociatív személyiségzavaros lennék, akkor csak az egyik személyiségem beszélgetne veled, miközben egy másik épp mondjuk oroszul tanulna, a harmadik meg épp a karatézást gyakorolná. Szóval simán lehet, hogy én ugyan nem beszélek oroszul, de a másik személyiségem meg igen. A filmben én azt a kérdést tettem fel, hogy mi lenne, ha egy ilyen ember olyan szinten tudná irányítani a gondolataival és személyiségeivel a saját testét, hogy ezáltal már természetfeletti képességekre tenne szert. 
 
Nemcsak Kevin, a főszereplő karaktere izgalmas ebben a sztoriban, hanem az őt körülvevő női karakterek is. 
 
Nézd, lányos apuka vagyok. Ismerem őket, tudom, hogyan gondolkodnak, hogyan beszélnek és mitől félnek. Szeretek komplex női karaktereket kitalálni, ami nem is olyan nehéz számomra, ugyanis otthon csak nők vesznek körbe. Még a macskáink is nőstények. 
 
Ez a film eléggé a hollywoodi klisék ellen játszik. Például nálad nem a szexi, szőke lány hal meg először. 
 
Egy horrorfilmben az a lány hal meg, aki először szexel, vagy felrúg valami más társadalmi tabut. Az én filmem ennek pont az ellentétjét kínálja. A lányok azért válnak célponttá, mert jók és kiegyensúlyozottak. Pont azért választják éppen őket, mert azt hiszik róluk, hogy jó életük volt, és semmi komolyabb problémával nem kellett megküzdeniük mostanáig.  
 
A látogatás után ismét Jason Blummal, a legendás horrorproducerrel dolgoztál. 
 
Mindig én keresek producert a filmterveimhez, és minden projekthez próbálom megtalálni a megfelelő embert. Jasont leginkább az alacsony költségvetésű filmjeiről ismerik, de én nem ezért kerestem meg pont őt. Nekem azért volt szükségem rá, mert ő az eredeti filmtervek lelkes híve, és hisz abban, hogy kis költségvetéssel is lehet nagy sikert kovácsolni. Többször is bizonyította már, hogy ez nem csak elmélet, hanem mindez működik a gyakorlatban is. Ezenkívül jól kiegészít engem a forgatásokon. A stressz hatására én nagyon tudok pánikolni, ő pedig a nyugodt erő mellettem.  
Tulu/UIP-Duna Film
2017.01.23
|
(8 kép)


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
18:05
Hawaii
román film, 2017 (feliratos)
18:10
18:15
Halálos iramban 6.
amerikai akciófilm, 2013 (ism.)
18:25
Frida
amerikai dráma, 2002
18:30
A fülenincs nyúl 2.
német romantikus vígjáték, 2009
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.