„Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet

Budapest, Országos Széchényi Könyvtár, 2017. április 28. - november 25.
Az Arany János-emlékév keretében nagyszabású interaktív tárlat nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban. A Nemzeti Ereklyetérben és a Manuscriptoriumban helyet kapott kiállítás, amely kitér az Arany-hatástörténet és a költőt övező kultusz jelenkori kérdéseire is…
….a könyvtár kézirattárának páratlan kincseire épül, de a korabeli első folyóirat-megjelenésekkel és kötetkiadásokkal is találkozhat benne a látogató. A Toldi-trilógia kézirategyüttese – a Toldi, a Toldi estéjének két teljes kéziratvariánsa és a Toldi szerelme tisztázott példánya – eredetiben látható a kiállításon, ahogy számos más, fontos Arany-mű kézirata is, olyanoké, mint a Családi kör, a Hídavatás, a Vörös Rébék vagy a Buda halála. Belepillanthatunk továbbá Arany Petőfi Sándorral folytatott levelezésébe és megtekinthetjük a híres Petőfi-rajzokat is Arany Jánosról. 
 
A Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum jóvoltából a költő személye és életműve által ihletett képzőművészeti alkotások eredetijei is helyet kaptak a kiállításon, többek között Barabás Miklós, Székely Bertalan, Buday György és Stróbl Alajos munkái. Napjaink Arany-kultusza is megjelenik az alapvetően kronologikus és témaorientált jubileumi összeállításban: közel száz kortárs magyar költő verses reflexióit olvashatjuk a tárlaton, amiket a szerzők a könyvtár felkérésére kéziratos formában küldtek el az ünnepi év alkalmából. 
 
A november 25-éig látható kiállítást, amely a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható, könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések, speciális tárlatvezetések és rendhagyó magyarórák kísérik az év során. Május 13-ától a kiállítás ideje alatt minden héten kedden 10 órakor és csütörtökön 16 órakor, valamint minden második szombaton 10 órakor tartanak szakvezetést az érdeklődőknek.  
 
2017.05.02
|
(5 kép)


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.