Ismét kedvenc tanösvényeinket listázzuk

A Pesti Est Budapest környéki tanösvény-katalógusa – 2. rész
Tematikus tanösvények Budapest környéki túrázóknak 2. rész. Ezúttal kicsit messzebbre merészkedünk, mint legutóbb, és elsősorban az autósoknak kedvezünk, de ez ne szegje senki kedvét!

Kapcsolódó cikkek

Királyréti tanösvény 
 
Minden bizonnyal ez az ország egyik legszebb tanösvénye erdei vasúttal, ültetett fenyvesekkel, a táblákon csalafinta találós kérdésekkel, patakokkal, régi bányajáratokkal és persze a gyönyörű Bajdázó-tóval, ami aranyos békáknak, teknősöknek, óriás szitakötőknek ad otthont. Ráadásul a terep se nehéz, ezért kisgyerekkel is bátran kirándulhattok errefelé! Egyetlen probléma van csak, a hely nagyon népszerű, éppen ezért napfényes időben kisebbfajta tumultus alakulhat ki az ösvényeken. 
 
Hogyan jutok ide? 
 
A legkönnyebben autóval: Kismaros központjából jobbra Királyrét, Szokolya irányába kell letérni. 
 
Gyadai tanösvény 
 
A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, egy nem is olyan aprócska vízfolyás, a Lósi-patak környezetét járja be. Az öt kilométer hosszú körútnak 13 állomása van, amik a hely természeti és kulturális értékeiről mesélnek az arra járónak. A túra Katalinpusztáról vezet interaktív erdészeti kiállításon, vadasparkon és egy impozáns függőhídon át a gyönyörű természetbe. 
 
Hogyan jutok ide? 
 
Legkönnyebben ide is autóval juthatsz el a 2-es főúton Katalinpuszta felé kanyarodva, de Vácról buszok is közlekednek a tanösvény irányába. 
 
Strázsa-hegyi tanösvény 
 
A Stázsa-hegy a Pilis és a Duna–Ipoly Nemzeti Park nyugati peremén áll, területe több száz évig katonai lőtérként funkcionált. Manapság pedig tanösvénye vonzza az embereket a katonai múltjának köszönhetően még viszonylag érintetlen környékre. Ha erre jártok, ne hagyjátok ki a varázslatos panorámájú kilátót a hegy tetején! A hegyoldalban, az ösvények mentén pedig olyan különleges, védett növények várnak, mint az erdei szellőrózsa, a kosbor vagy a meseszép tavaszi hérics. 
 
Hogyan jutok ide? 
 
Árpád-hídtól volánbusszal, amiről Esztergom-Kertváros megállónál kell leszállni. 
 
Diósjenői tanösvény 
 
A diósjenői kicsit speciálisabb ösvény, mint az eddigiek. Ez a túra ugyanis nagyrészt az erdészet és a környékbeli erdőgazdálkodás kulisszái mögé vezeti be a túrázót, egy kis geológiával, izgalmas vulkanológiával, barátságosan csobogó patakokkal és persze helytörténeti érdekességekkel fűszerezve. 
 
Hogyan jutok ide? 
 
Autóval az M2-esen vagy vonattal a Nyugati pályaudvarról, Váci átszállással. 
Kurcz Orsi
2017.05.15
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.