Frida Kahlo fiatalkori ritka fotói az 1920-as évekből

Ebben az évben van Frida Kahlo születésének 110. évfordulója. Festményeit mindenki ismeri. Jellegzetes, a naiv festészet elemeit hordozó, könnyen beazonosítható önarcképei a mexikói hagyományokban gyökereznek.
Mivel ezek a képek mélyen személyesek, a művészettörténészek és a művészet szerelmesei a festményeken keresztül megismerhetik a művészt. Míg művészete nagyszerűen tükrözi a személyiségét, a most előkerült ritka fotógyűjteményben intim pillantást vethetünk az ember, a nő életébe is. 
 
Az 1920-as években készült fotókon az 1907-ben született művész fiatal nőként látható. Több éven át különböző helyszíneken készültek ezek a képek, melyek nyomon követik Kahlo életét a felnőttkor küszöbén. Néhány közülük beállított kép, ezek valószínűleg a Nemzeti előkészítő iskolában készültek, ahová Kahlo 1922-ben járt. A portrékon kívül a családdal, barátokkal és férjével, Diego Rivera művésztársával készült ritka fotókat is magában foglal a gyűjtemény. Kahlo még ilyen informális helyzetekben is ritkán mosolyog – ő az a személy, akit a jövő fényképeiben és sztoikus önarcképeiben mindig így fog megőrizni. Valószínűleg a fotók nagy részét amatőr fotós édesapja készítette róla, aki ezt az akkor új kifejezési formát hobbiként űzte. 
 
Bár Kahlo gazdag művészi életműve, festményei és fényképei már régóta ismertek és népszerűek, ezek legtöbbje későbbi időszakokból származik. A legismertebb önarcképfestmények az 1930-as és 1940-es évek végén készültek, melyek, hasonlóképpen a kortárs fotóművészek (Nickolas Muray és Lucienne Bloch) róla készült felvételeihez, már egy idősebb Kahlót ábrázolnak. A ritka, korabeli képek azonban segítenek kitölteni a hiányosságokat, és megmutatják a művészt, úgy, ahogy korábban soha nem láttuk. 
 
(Mymodernmet) 
2017.05.12
|
(16 kép)


IV. Óbudai Képzőművészeti Tárlat.
Budapest, Esernyős, 2018. december 19. - 2019. január 27.

Only From a Pure Source.
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2018. december 20. - 2019. április 9.

Kép-Élmény.
Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2018. december 18. - 2019. március 10.

Játék
Ünnepi ráhangolódással folytatódnak a családbarát délelőttök a Jurányiban.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.