Rügyfakadás. A Hejettes Szomlyazók korai korszaka (1984–1987)

Budapest, Új Budapest Galéria, május 31. - szeptember 3.
Egy Munkácsy-parafrázissal, a fémhulladékból összeállított Siralomház című szoborcsoporttal robbant be a művészeti köztudatba 1986-ban a Hejettes Szomlyazók.
A két évvel korábban alakult, és mindössze 1992-ig működő művészeti csoport a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának a Budapesti Történeti Múzeumban 1986 decemberében nyílt kiállítására álnéven csempészte be a Siralomházat, amely – némileg paradox módon – meghozta számára az ismertséget. Ez az emblematikus alkotás is látható az Új Budapest Galéria most nyílt tárlatán, amely a Hejettes Szomlyazók korai, földalatti és félnyilvános korszakát mutatja be a nagyközönségnek. A folytatás, vagyis a csoport immár intézményes keretek között létrejött műveinek szemléje pedig júliustól lesz látható a Ludwig Múzeumban – e két kiállítás az eddigi legátfogóbb áttekintése a Hejettes Szomlyazók pályafutásának, amely pontosan leképezi a korábbi hatalmi rend felbomlását és az új hatalom megszilárdulását hazánkban.
2017.05.29
|


Játék
A művészet templomai című sorozat immár 9. epizódjához érkezett. A hazánkban is nagy sikerű Vatikáni Múzeum 3D, a Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Pápai bazilikák 3D alkotóinak új filmje a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének és művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.