„A cannes-i premiert végigröhögték a nézők” - Kristóf György

A Pesti Est exkluzív interjúja
Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban mutatkozott be Kristóf György Out című kelet-európai road movie-ja, aminek főhőse, Ágoston úgy dönt, hogy Szlovákiából Lettország felé veszi az irányt, hogy munkát vállaljon a tenger mellett egy hajógyárban. A film rendezőjével már Cannes után, idehaza beszélgettünk.

Csehországban tanult filmrendezést.

 

A következő filmje egy tánc/sci-fi/thriller lesz.

 

Az Out filmtervét Cannes L'Atelier nevű fórumán fejleszthette.

Az Out négy ország (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lettország) koprodukciója. Valójában milyen nemzetiségű filmnek számít? 
 
Fejlesztési és gyártási támogatást is Szlovákiában kaptam először, szóval hivatalosan szlovák filmnek számít. Viszont a stáblistán sokkal több magyar kreditet láthatsz, mint szlovákot, vagyis kreatív oldalon több magyar dolgozott benne.  
 
Miért egy felvidéki magyar karaktert tettél meg a történeted főhősének? 
 
Egyrészt én is az vagyok, Kassán születtem, másrészt az írótársaim, Horváth Eszter és Papp Gábor is magyarok.  
 
A filmben gazdagon használod a szláv nyelveket, amik egy idő után összefolynak, egyfajta nyelvi kakofóniát létrehozva… 
 
Egy természetes folyamat volt, hogy ez így alakult. Ahogy a főszereplő megy végig ezeken az országokon, kénytelen valahogy a helyiekkel kommunikálni, és mivel nem beszél angolul, a szlovák- és a régi orosztudásával kell kezdenie valamit, a mellékszereplők pedig mindig épp a helyi nyelven szólnak hozzá. Ez a nyelvi mix teljesen természetes.  
 
A főszereplőd, Terhes Sándor beszélt valamilyen szláv nyelven? 
 
Nem. Se szlovákul, se oroszul nem tudott, minden szöveget fonetikusan tanult meg egy nyelvtanár segítségével. Próbáltam neki azzal is segíteni, hogy minimalizáljam a szöveget ahol csak lehetett. Néha a kelleténél jobban izgult, de aztán mindig tök jól megoldotta. 
 
Több helyen abszurd vígjátékként hivatkoznak a filmedre. Te komédiaként tekintesz rá? 
 
Mindig nehéz helyzetben voltunk, amikor be kellett egy műfaji dobozba rakni. Eleinte egzisztenciális abszurd drámának hívták, de egy idő után mi már csak road movie-ként hivatkoztunk rá. A cannes-i premiert például végigröhögték a nézők, szóval ott van a komikum is benne. 
 
Hogyan választottad ki, hogy Terhes Sándor karaktere merre utazzon? 
 
Eléggé adta magát a dolog, mert amikor írtam a forgatókönyvet, akkor Rigában éltem. Úgy építettük fel a sztorit, hogy Szlovákia keleti részéről Lettországba jöjjön a főszereplő, és még onnan is tovább kelljen mennie Észtország felé.  
 
Bár több országot is érint, mégis kicsit olyan érzésem volt, mintha végig egy országban lenne. Ez szándékos volt? 
 
Vizualitásukban és kultúrájukban is nagyon mások ezek az országok, ugyanakkor mind a Szovjetunió része voltak, és a szocializmus nem múlt el rajtuk nyomtalanul. Célom volt, hogy a főhősöm úgy menjen el valahová, ahol még soha nem volt, hogy ugyanakkor mégis olyan helyre érkezzen, ami ismerős lehet neki.  
 
Általában mindenki nyugatra megy ki, Ágoston mégis keletre tart. Direkt csavartál ezen egyet? 
 
A kivándorlás nyugatra már annyira elkoptatott dolog, hogy én azt semmiképp nem akartam. Annyira izgatott Lettország világa, hogy mindenképp arrafelé szerettem volna leforgatni a filmet. 
 
Rengeteg fiatal vándorol ki és kezd új életet egy másik országban, te mégis egy idősebb emberről forgattál filmet. Miért? 
 
Ha egy húszas vagy harmincas éveiben lévő fiatal megy ki, annak jóval kisebb a tétje. Ha valaki nem sokkal a nyugdíj előtt veszíti el a munkáját, az már nagyobb dráma. Egy fiatal jóval rugalmasabb tud lenni, és ez az egész utazás sokkal súlytalanabb lett volna egy fiatalabb főszereplővel. 
Tulu
2017.06.12
|


Film premierek

Have a Nice Day

kínai animációs film, 77 perc, 2017

Star Wars: Az utolsó Jedik

amerikai sci-fi, 152 perc, 2017

Legeslegjobb cimborák

német animációs film, 72 perc, 2017

Jesús

chilei-francia-görög-kolumbiai-német filmdráma, 85 perc, 2016

Eszeveszett esküvő

belga-francia-kanadai vígjáték, 117 perc, 2017

Az igazi csoda

amerikai filmdráma, 113 perc, 2017
Játék
Steven, a karizmatikus sebész felkarolja egykori páciense kamasz fiát, ráadásul a srácot a férfi családja is megszereti. Csakhogy a zavart fiú komoly áldozatot vár el az orvostól.
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
18:10
Egy gésa emlékiratai
amerikai romantikus filmdráma, 2005
18:15
Rudi malac újra száguld
német családi film, 2007
18:25
Jurassic Park
amerikai kalandfilm, 1993
18:50
Nanny McPhee és a nagy bumm
angol-francia-amerikai családi vígjáték, 2010
18:55
Toy Story - Játékháború 2.
amerikai animációs film, 1999
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.