„A cannes-i premiert végigröhögték a nézők” - Kristóf György

A Pesti Est exkluzív interjúja
Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban mutatkozott be Kristóf György Out című kelet-európai road movie-ja, aminek főhőse, Ágoston úgy dönt, hogy Szlovákiából Lettország felé veszi az irányt, hogy munkát vállaljon a tenger mellett egy hajógyárban. A film rendezőjével már Cannes után, idehaza beszélgettünk.

Csehországban tanult filmrendezést.

 

A következő filmje egy tánc/sci-fi/thriller lesz.

 

Az Out filmtervét Cannes L'Atelier nevű fórumán fejleszthette.

Az Out négy ország (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lettország) koprodukciója. Valójában milyen nemzetiségű filmnek számít? 
 
Fejlesztési és gyártási támogatást is Szlovákiában kaptam először, szóval hivatalosan szlovák filmnek számít. Viszont a stáblistán sokkal több magyar kreditet láthatsz, mint szlovákot, vagyis kreatív oldalon több magyar dolgozott benne.  
 
Miért egy felvidéki magyar karaktert tettél meg a történeted főhősének? 
 
Egyrészt én is az vagyok, Kassán születtem, másrészt az írótársaim, Horváth Eszter és Papp Gábor is magyarok.  
 
A filmben gazdagon használod a szláv nyelveket, amik egy idő után összefolynak, egyfajta nyelvi kakofóniát létrehozva… 
 
Egy természetes folyamat volt, hogy ez így alakult. Ahogy a főszereplő megy végig ezeken az országokon, kénytelen valahogy a helyiekkel kommunikálni, és mivel nem beszél angolul, a szlovák- és a régi orosztudásával kell kezdenie valamit, a mellékszereplők pedig mindig épp a helyi nyelven szólnak hozzá. Ez a nyelvi mix teljesen természetes.  
 
A főszereplőd, Terhes Sándor beszélt valamilyen szláv nyelven? 
 
Nem. Se szlovákul, se oroszul nem tudott, minden szöveget fonetikusan tanult meg egy nyelvtanár segítségével. Próbáltam neki azzal is segíteni, hogy minimalizáljam a szöveget ahol csak lehetett. Néha a kelleténél jobban izgult, de aztán mindig tök jól megoldotta. 
 
Több helyen abszurd vígjátékként hivatkoznak a filmedre. Te komédiaként tekintesz rá? 
 
Mindig nehéz helyzetben voltunk, amikor be kellett egy műfaji dobozba rakni. Eleinte egzisztenciális abszurd drámának hívták, de egy idő után mi már csak road movie-ként hivatkoztunk rá. A cannes-i premiert például végigröhögték a nézők, szóval ott van a komikum is benne. 
 
Hogyan választottad ki, hogy Terhes Sándor karaktere merre utazzon? 
 
Eléggé adta magát a dolog, mert amikor írtam a forgatókönyvet, akkor Rigában éltem. Úgy építettük fel a sztorit, hogy Szlovákia keleti részéről Lettországba jöjjön a főszereplő, és még onnan is tovább kelljen mennie Észtország felé.  
 
Bár több országot is érint, mégis kicsit olyan érzésem volt, mintha végig egy országban lenne. Ez szándékos volt? 
 
Vizualitásukban és kultúrájukban is nagyon mások ezek az országok, ugyanakkor mind a Szovjetunió része voltak, és a szocializmus nem múlt el rajtuk nyomtalanul. Célom volt, hogy a főhősöm úgy menjen el valahová, ahol még soha nem volt, hogy ugyanakkor mégis olyan helyre érkezzen, ami ismerős lehet neki.  
 
Általában mindenki nyugatra megy ki, Ágoston mégis keletre tart. Direkt csavartál ezen egyet? 
 
A kivándorlás nyugatra már annyira elkoptatott dolog, hogy én azt semmiképp nem akartam. Annyira izgatott Lettország világa, hogy mindenképp arrafelé szerettem volna leforgatni a filmet. 
 
Rengeteg fiatal vándorol ki és kezd új életet egy másik országban, te mégis egy idősebb emberről forgattál filmet. Miért? 
 
Ha egy húszas vagy harmincas éveiben lévő fiatal megy ki, annak jóval kisebb a tétje. Ha valaki nem sokkal a nyugdíj előtt veszíti el a munkáját, az már nagyobb dráma. Egy fiatal jóval rugalmasabb tud lenni, és ez az egész utazás sokkal súlytalanabb lett volna egy fiatalabb főszereplővel. 
Tulu
2017.06.12
|
(7 kép)


Film premierek

Milliárdos fiúk klubja

amerikai életrajzi dráma, 108 perc, 2018

McQueen

angol dokumentumfilm, 111 perc, 2018

Aquaman

amerikai-ausztrál fantasy, 143 perc, 2018

Álommeló

amerikai romantikus vígjáték, 103 perc, 2018

Pókember – Irány a Pókverzum

amerikai animációs film, 117 perc, 2018
Játék
Ünnepi ráhangolódással folytatódnak a családbarát délelőttök a Jurányiban.
Filmek a TV-ben
22:25
Tess
dél-afrikai film, 2016 (feliratos)
22:30
Az Álmosvölgy legendája
amerikai horror, 1999
22:50
Bosszú mindhalálig
amerikai-angol akciófilm, 2007
23:00
A sárkány közbelép
amerikai-hongkongi akciófilm, 1973
23:00
Ideglelés 3.
amerikai-kanadai horror, 2016
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.