Kutyabarát Balaton

A kutyatulajdonosok örömére a Balaton körül is rohamosan szaporodnak a kutyabarát helyek. Már nemcsak kutyabarát bolt és munkahely van, hanem kutyabarát strand, fagyizó és szállás is! Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót a kutyás utazásról.
Kutyával utazni nagy felelősség, hiszen az egyik legjobb barátod élete van rád bízva. Persze kutyatulajdonosoknak ez nem újdonság, azonban a vadidegen környezet és egy nyaralás során adódó rengeteg váratlan szituáció azért még a legtapasztaltabb gazdikat is próbára teheti. Ezért nagyon fontos, hogy betartsunk néhány alapszabályt. 
 
Kutya az autóban 
 
Utazás előtt pár órával már ne adjál enni a kedvencednek! 
 
Legalább 2-3 óránként tarts egy kis pihenőt: ez a sofőrnek is jó, és a kutya is kinyújtózhat, meg ihat is egyet. 
 
Figyelj a hőmérsékletre, a megfelelő levegőztetésre, és soha ne hagyj hosszú időre egyedül kutyát a zárt autóban! 
 
A kutyus kényelmében 
 
Az utazás és a vele járó órákon át tartó zötyögés nem igazán a kedvenc elfoglaltsága egy állatnak sem, legyen az kutya, macska vagy akár teknősbéka. Amikor pedig végre kiszabadulhatnak az autóból, egy ismeretlen helyen találják magukat, ami egyrészt rettentően izgalmas, másrészt pedig egy kicsit ijesztő is. Éppen ezért jó döntés, hogy ha a szállodai szobába érve elsőként a kutya takaróját, pokrócát, kosarát, játékait és ivóedényét pakolod ki, egy kis otthoni hangulatot varázsolva. 
 
Hőguta ellen 
 
Ne feledkezz meg a folyamatos folyadék-utánpótlásról sem. Legyen nálad mindig egy kulacs és egy tál, amiből bármikor meg tudod kínálni egy kis vízzel a blökit! Ha óriási a hőség, állítsd térdig hideg vízbe a kutyát (lavórba vagy a kádba) vagy teríts rá vizes törülközőt. Soha ne hagyd a tűző napon! 
 
Kutyabarát helyek 
 
Kutyaimádóként talán nem is tudsz jobb programot elképzelni, mint hogy a négylábú barátoddal pancsoljatok egy tóban. A Balatonnál ez a móka sajnos elég sokáig szinte elképzelhetetlen volt, legalábbis a hivatalos strandokon, azonban tavaly nyár óta egészen úgy tűnik, hogy többé már semmi sem állhat az utatokba. A magyar tenger déli partján ugyanis megnyílt a Balcsi első két kutyastrandja, ahol a két- és négylábúak együtt élvezhetik a nyaralást. Ha jól kiugráltátok magatokat a strandon, akkor jöhet a jól megérdemelt ebéd.  
 
Szerencsére már éttermekből is úton-útfélen találsz olyat, ahonnan a kutyusokat sem nézik ki. Amíg pedig te a kedvenc fogásaidat majszolod, biztos, hogy a szőrös barátodnak is csurran-cseppen valami finomság és egy nagy tál hűsítő hideg víz a kánikulában. Ennyi csoda után talán már nem is meglepő, hogy az esti programot sem kell a házi kedvenced nélkül töltened, hiszen egy nagyon hosszú listáról választhatod ki az olyan jó fej tulajdonosokkal rendelkező Balaton-közeli borászatokat, ahol őt is szívesen látják! 
 
Mindig tájékozódj előre, hogy vajon mennyire kutyabarát a kinézett szálláshely - pl.: itt (a szerk.) -, nehogy kellemetlen meglepetés érjen! 
 
Fagyizhat-e a kutya? 
 
Sajnos ez örökös vitatéma az állattartók és a szakemberek között. Míg egyesek azt tartják, hogy a kutya ne egyen emberi táplálékot, főleg ne cukrosat, addig a másik tábor nem tiltja a kutyát a fagyizástól, mindössze mértékletességre és egy kis figyelemre int: ha mégis kutyafagyiztatásra adnád a fejed, akkor azt javasolják, hogy fél gombócnál többet soha ne adj a kutyának, a csokifagyi pedig kifejezetten tiltólistás finomság! 
 
Pesti Est-tipp  
 
Szerencsére gombamód nő a kutyabarát balatoni helyek száma, ezért éppen csak egy kis ízelítőt adhattunk ezekből a szuper helyekből. Azonban ha kutyával utazol, akkor indulás előtt mindenképpen nézz be a www.kutyabaratbalaton.hu oldalra még több tippért, vagy idén nyártól keresd a Kutyabarát Balaton elnevezésű térképet országszerte! 
Kurcz Orsi
2017.06.16
|


Film premierek

Have a Nice Day

kínai animációs film, 77 perc, 2017

Star Wars: Az utolsó Jedik

amerikai sci-fi, 152 perc, 2017

Legeslegjobb cimborák

német animációs film, 72 perc, 2017

Jesús

chilei-francia-görög-kolumbiai-német filmdráma, 85 perc, 2016

Eszeveszett esküvő

belga-francia-kanadai vígjáték, 117 perc, 2017

Az igazi csoda

amerikai filmdráma, 113 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
Szeged, Kass Galéria, július 9. - december 31.
 
december 14 - 20.
 
Budapest, Szkéné Színház, december 16. 19:00
 
Budapest, Hatszín Teátrum, december 16. 11:00
Játék
A Zuboly egy olyan öszvér, amelyben huncutul forr össze a magyar népzene ősereje a slágervilág sutaságaival. A kujon hatosfogat előtt a Csángálló fűt be gyimesi és moldvai dallamokkal.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.