Doktor Zsivágó - Klasszikus, új köntösben

Budapest, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, június 30., július 2., 21:00
Igazi kultkönyv, kasszasiker mozifilm, számos színpadi bemutató és óriási rajongótábor az egyik oldalon. Fenyegetések, kritikák, tiltakozások és tiltások a másik oldalon. A Doktor Zsivágó történetét jártuk körbe a Margitszigeti Szabadtéri Színpad június 30-i bemutatója előtt.
Egy remek regény történelmi hátszelei 
 
Borisz Leonyidovics Paszternak hét évig írta grandiózus főművét, melyben az 1903 és 1929 közötti orosz történelem legfontosabb pillanatai villannak fel. A Doktor Zsivágó a nyugati világban pillanatok alatt óriási siker lett, a keleti blokkban viszont erős tiltakozáshullámot generált. Nem is csoda, hiszen a mű első pillantásra csupán egy, a történelem viharai közepette játszódó szerelmi történet, ha viszont a mélyére nézünk, megtaláljuk a valós mondanivalót: az 1917-es bolsevik forradalom kitörése után az egész országon eluralkodó kommunista ideológia negatív következményeit, az új rezsim visszaéléseit és a kilátástalanságot.
 
Bár a regény valóban páratlan a maga nemében, sikeréhez mindenképpen hozzájárult megjelenésének dátuma is, mivel 1957-ben, a hidegháború legsúlyosabb időszakában jelent meg, érthető tehát, hogy a nyugati kritika miért fogadta elsöprő ovációval és jutalmazta irodalmi Nobel-díjjal a regényt. Keleten azonban már nem volt ilyen pozitív a kép. Paszternaknak kemény vádakkal kellett szembenéznie: hazaárulónak bélyegezték, durva lejárató kampány indult ellene, végül pedig választás elé állították, hogy vagy lemond a díjról, vagy emigrációba kényszerítik. Az író a hazája mellett döntött.
 
A történet igazi tragikuma, hogy bár regénye minden létező elismerést besöpört, és 26 hétig vezette a New York Times bestseller-listáját, Paszternak nem élhette meg, hogy otthon is változzon művének megítélése. Hazájában csupán 1988-ban, az író halála után 26 évvel jelenhetett meg első alkalommal a regény. A sors fintora, hogy 1988-ban az a Novij Mir irodalmi folyóirat kezdte el legelőször leközölni a művet, éppen az, amely 1957-ben visszautasította. 
 
A többszörösen díjazott klasszikus 
 
A könyv sikere mellett a megfilmesítés sem váratott sokáig magára, az elkészült mozi pedig megugrotta az alapanyag által magasra rakott lécet: az 1965-ös film 11 Oscar- és 5 Golden Globe-jelölést kapott, előbbiből hatot, utóbbiból négyet be is zsebelt. Sokan dicsérik a remek rendezést, a páratlan színészi játékot és a hatásos forgatókönyvet. A legnagyobb erősségének azonban szinte mindenki a zenét tartja. Maurice Jarre zeneszerző megkapta érte második Oscarját (az elsőt az Arábiai Lawrence zenéjéért ítélte meg neki az akadémia), valamint elnyerte a legjobb eredeti filmzenéért járó Grammy-díjat is.  
 
„Szeretném megrajzolni Oroszország utóbbi negyvenöt évének történetét, de úgy, hogy nehéz, szomorú és (…) apróra kidolgozott tárgyam minden ízében kifejezze, amit a művészetről, az Evangéliumról, arról, hogy hogyan illeszkedik az ember élete a történelembe és sok egyébről is gondolok” – írta Paszternak a tervéről egy magánlevélben 1946-ban, mely minden kétséget kizárólag sikerült is neki.  
 
A grandiózus történet musical-feldolgozásával 2017. június 30-án és július 2-án ismerkedhetünk meg a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, mely a Doktor Zsivágó – az új musical szabadtéri ősbemutatója is egyben. 
Bakai Anna
2017.06.16
|


Játék
2018. július 4-7-ig az Anna and the Barbies zenekar szervezésében idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Woodstock az Ugaron „szabadság-fesztivál”, melynek az ópusztaszeri Akhal Ménes ad otthont.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.