Pest is… izzad

A nyárban mindig akkor van végérvényesen nyakig az ember, amikor először ébred úgy az ágyában, mintha féltávnál lenne a Balaton-átúszásban. Csuromvizes, a lefekvéskor érzett ólmos fáradtság változatlanul rajta, végtagjai úgy lógnak a törzséből, akár egy rosszul kitömött rongybabának.
Ilyenkor persze rögtön fülünkbe cseng a tavalyi kánikulában magunknak tett ígéretünk: „Jövőre megcsináltatjuk a légkondit!”. Csak hát az a tizenkét egyéb váratlan kiadás, meg amúgy is luxus, hiszen a 3-as metrón sem működik. Az már tényleg csak plusz két verítékcsepp a homlokunkon, hogy a tízesével árult minőségi ventilátorok általunk vásárolt darabja nagy igyekezetében még a függönyt is bekapja, befékezvén a rá kiosztott feladatot. Így aztán zombiként vághatunk neki a napnak, ám a munkahelyi késés alól állapotunk nem jelent kibúvót főnökünknél. Ráadásul a buszra szállva újabb próbatétel vár ránk, a fővárosi higiéniával való önkéntelen szembesülés. A fagyihoz hasonlóan az emberi test is produkál némi spontán olvadást a melegebb évszakban, ezért az idegen hónaljakkal való orrközeli találkozások kijózanítóak lehetnek. Pláne, ha tulajdonosa eretnek dolognak tartja a rendszeres tisztálkodást, vagy ördög művének a dezodort.  
 
A tapasztaltabb miniszoknyás lányok szerencsére rájöttek arra, hogy olyan járművön leülni, ahol műbőr bevonat van az ülésen, nem túl okos húzás. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, hányszor is maradtunk némák, amikor valaki óvatlanul beleült egy frissen otthagyott párafoltba? A hajléktalanok iránti tolerancia nyáron különösen megfogyatkozik. Ilyenkor a civilizáltabb utasok közül is többen fennhangon a vonaljegyeket kezdik emlegetni. 
 
Végre egy pillanatra fellégezhetek, de aztán a földalatti járművön üzemelő közösségi szauna sem igazán javít a morálomon. A kapaszkodót csak a rettenthetetlenek vagy a bitang erős immunrendszerrel bírók markolgatják. Az alagútban ragadva kifejezetten frusztráló a telefonomon mások nyaralási fotóit nézegetnem. Közben a kókadozó útitársakat pásztázva megteszem tippjeimet, vajon ki fog elsőnek elájulni, mert aki nem veszi komolyan a folyadékbevitelt, az bizony elhullik, mint azok a szegény kis állatkák a Sivatagi show-ban. De amitől aztán végképp pokolian leizzadok, az az, hogy a tömegben észreveszek egy évszakidegen, pulóveres(!) figurát. Mert a nagyszámok törvénye szerint mindig akad egy ilyen. Túlélve ezt a sokkot is, egy kenyai maratonfutó kimerültségével érek be az irodaházba, ahol a kapuban közli velem a biztonsági őr, hogy áramkimaradás miatt nem működik a légkondicionáló. A tulajdonosok némi empátiát gyakorolva engedélyezték a dolgozók hazamenetelét. Rendben, egy-két korty víz… és irány vissza a föld alá! 
 
Cheese
2017.06.29
|


Játék
A szépség és a szörnyeteg alkotói ezúttal a Diótörő meséjét dolgozták fel újszerű, mágikus tálalásban, nagyszerű színészek közreműködésével.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.