Szenvedély és irónia – Meller Péter és a grafikai képzelőerő

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2017. június 22. - szeptember 3.
Izgalmas kamaratárlat nyílt a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai kiállítóterében, amely kevéssé ismert oldaláról mutatja be Meller Péter (1923–2008) művészettörténészt, akinek grafikáit most először állítják ki Magyarországon.
Az itáliai reneszánsz művészet nemzetközileg elismert kutatójáról nem sokan tudják, hogy munkája mellett szenvedélyesen rajzolt és nyomatokat készített a saját maga által kidolgozott technikával. A Santa Barbara-i University of California egykori művészettörténész-professzorának műveit életében csak néhányszor állították ki, grafikáit 2012-ben Santa Barbarában, majd 2013-ban Londonban mutatták be, itthon pedig csak most először láthatja őket a nagyközönség. Az alkotó hagyatékából és magángyűjteményekből érkezett mintegy hetven alkotás átfogó képet ad Meller grafikai tevékenységéről, melynek egyik fő jellemzője az ironikus látásmód, az antik és görög mitológiából és művészetből átvett ábrázolások humoros aktualizálása.  
 
2017.07.03
|


Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.