Szenvedély és irónia – Meller Péter és a grafikai képzelőerő

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, június 22. - szeptember 3.
Izgalmas kamaratárlat nyílt a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai kiállítóterében, amely kevéssé ismert oldaláról mutatja be Meller Péter (1923–2008) művészettörténészt, akinek grafikáit most először állítják ki Magyarországon.
Az itáliai reneszánsz művészet nemzetközileg elismert kutatójáról nem sokan tudják, hogy munkája mellett szenvedélyesen rajzolt és nyomatokat készített a saját maga által kidolgozott technikával. A Santa Barbara-i University of California egykori művészettörténész-professzorának műveit életében csak néhányszor állították ki, grafikáit 2012-ben Santa Barbarában, majd 2013-ban Londonban mutatták be, itthon pedig csak most először láthatja őket a nagyközönség. Az alkotó hagyatékából és magángyűjteményekből érkezett mintegy hetven alkotás átfogó képet ad Meller grafikai tevékenységéről, melynek egyik fő jellemzője az ironikus látásmód, az antik és görög mitológiából és művészetből átvett ábrázolások humoros aktualizálása.  
 
2017.07.03
|


Játék
A művészet templomai című sorozat immár 9. epizódjához érkezett. A hazánkban is nagy sikerű Vatikáni Múzeum 3D, a Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Pápai bazilikák 3D alkotóinak új filmje a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének és művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.