Kutyameleg, hőségriadó!

A nyári kánikulában nemcsak saját, de kedvenceink egészségére is fokozottan vigyázni kell! A déli órákban ne sétáltassuk kutyánkat, hisz azon túl, hogy a forró aszfalton megéghet a bőre, akár hőtorlódást és napszúrást szenvedhet - figyelmeztet Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.
Kánikulában a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is kerülni kell, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát.
 
A nagy nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet, ezért semmiképpen ne hagyjuk bezárva kedvencünket a járműben! 
 
Árnyékos hely és sok víz a megoldás a hőségriadóban a nagy meleg átvészelésére. Forróság idején, ha elmegyünk otthonról, húzzuk be a függönyt, hiszen a lakásban tartott házi kedvenceket, akváriumban tartott kis rágcsálókat is a hőségben pusztulás fenyegetheti. Könnyebben átvészelik a meleget házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra.
 
Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál is! Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle „csúcsteljesítményt". 
 
Ha azt látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. 
 
A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság. 
 
Orpheus Állatvédő Egyesület 
www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó 
2017.08.01
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.