Pest is… őszül

A magyar ember világszínvonalúan tud panaszkodni. Nyáron nagyon meleg van, télen pedig túl hideg, amikor pedig „nem Párizsba, hanem Pestre szökik be az ősz”, akkor megérkezik az a bosszantó angliai időjárás. Szomorkásan esik, ráadásul a havi csekkek mellett „hull az elsárgult levél”.
Ilyenkor már a vénasszonyoknak sem telik a nyárra. Leltárt készítve a legmelegebb évszakról, annak azért tudunk örülni, ha a tavaly kidobásra ítélt szandálunk még egy szezont átvészelt, és hogy a last minute nyaralást végül nem egy, a kinti tartózkodás alatt csődbe menő utazási irodánál fizettük be. 
 
A napbarnított arcunkról aztán sietve távozik a mosoly, mihelyst ugrunk egy fejest a munkahely stressztől zavaros vizébe. A főnök előáll egy grandiózus hegyi beszéddel, mellyel végképp kiszúrja a fejünkben még feszített víztükrön ott lebegő gumimatracunkat. Tragikus jövőképet fest egyesek karrierjéről, majd megkéri a „kipihent” dolgozóit, hogy az évi lemaradásból varázsoljunk az utolsó 3 hónapban 200%-os hasznot.  
 
Jóllehet nekünk, felnőtteknek hatványozottan nehéz a szeptemberi visszaállás, de a diákság hangulatára is a tanulás súlyos, leckékkel teli árnyéka vetül. Mert az élet szigorú körforgásának köszönhetően az iskola ismét kitárja a gondnok bácsi által olcsón újramázolt kapuit, és ezzel együtt a szülőknek lehet megint bepréselni a menetrendbe a munka utáni közös tanulás felhőtlen perceit. Persze a nyaralástól enervált anya nehezen fogja fel, hogy gyermeke miért nem képes összehozni egy fogalmazást a szünidei élményeiről. Mert a nagyiéknál kapott napszúrástól a hittantábori kicsapáson át a medúzacsípéssel tarkított horvátországi nyaralásig élmény volt bőven, ennek dacára kivitelezhetetlennek tűnik húsz mondat papírra vetése. 
 
Apa viszont csapdába kerül, mert ha vacsorázni is szeretne, kénytelen lesz gyermekéből tollba kényszeríteni pár sort. Az meg aztán végképp nem segít a család morálján, hogy a nyitott ablakon keresztül megpillantja a szomszédokat, akik kövér bőröndöket sétáltatva most vágnak neki két hét Mallorcának. A gőzölgő leves kanalazgatásakor persze az is kiderül, hogy a Tüskevárból és A Pál utcai fiúkból holnapra még két olvasónapló szintén kellene, ám ahhoz ugyebár nem ártott volna elolvasni… 
 
A felsőoktatásban is többnyire élmény a beiratkozás, zavartan mosolyognak egymásra a leendő csoporttársak. Kijózanodva egyesek bánják, hogy a gólyatáborban még nem csupán jegyzeteket cseréltek. 
 
Mire sikerülne versírós hangulatban elmerülni az őszi melankóliában, október első hetében majd betévedünk egy plázába, és már azt vesszük észre, amint egy üzlet kirakatába kezdik a karácsonyi dekorációt kiaggatni… 
Cheese
2017.08.28
|


Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.