World Press Photo 2017

Budapest, Néprajzi Múzeum, 2017. szeptember 22. - október 23.
Idén hatvanadik alkalommal rendezik meg az egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó kiállítást, a World Press Photót. A világ számos országában bemutatott vándortárlatot nálunk ezúttal is a Néprajzi Múzeum látja vendégül szeptember 22-től egy teljes hónapon át.
A World Press Photo pályázatra - amit az 1955-ben alakult, azonos nevű független non-profit szervezet ír ki minden évben azzal a céllal, hogy a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül támogassa az információ szabad áramlását - idén 126 ország 5034 fotóriportere összesen 80.408 fotóval nevezett. Nem kérdés, hogy a World Press Photo folyamatosan bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének, segítségével jobban megérthetjük, mi történik körülöttünk a világban. 
 
A díjazott fotók között láthatjuk többek között a török Burhan Ozbilici Az év képe díjat elnyert munkáját is, a fotót, amely az azutáni feszült pillanatot örökítette meg, amikor egy szolgálaton kívüli török rendőr, Mevlut Mert Altintas lelőtte Andrej Karlov orosz nagykövetet egy ankarai fotókiállításon. 
 
A World Press Photo nálunk ezúttal kísérőkiállítást is kapott: Máté Bence természetfotós Láthatatlanul című tárlatát nézhetik meg a sajtófotó-kiállításra érkezők. Máté Bence 2010-ben Londonban, a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, „Az év természetfotósa 2010” címet. Máté jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen eddigi induló, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott. 
 
2017.09.19
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.