Nem találtuk meg az Oscar-favoritot a Londoni Filmfesztiválon

A Pesti Est exkluzív beszámolója
A 61. BFI Londoni Filmfesztiválra érve már túl vagyunk az év legjelentősebb filmfesztiváljain, és ekkorra általában már világosan látszik, hogy melyik filmek várhatják komolyabb reményekkel az Oscar-gálát. Most azonban nem így történt: komolyabb esélyesek nélkül startolt el a fesztivál, és ez érződött is a hangulaton.
Bár lapzártánkig a fesztivál még nem adta ki a hivatalos látogatottsági adatokat, a szakmabeliek arról beszéltek, hogy igazán sztárolt filmek híján a közönség is elmaradozni látszott. Ezt az ember könnyedén tapasztalhatta a saját bőrén is. A korábbi években mindig akadt legalább egy-két film, amire a telt ház miatt nem tudtam bejutni, idén még a sztárokkal teli gálákra is lehetett jegyet vásárolni öt perccel kezdés előtt. A sajtóvetítések esetében is ugyanez volt a helyzet: ha az ember nem állt be ötven perccel kezdés előtt a sorba, akkor is garantált volt számára a kényelmes moziszék, pedig tavaly A régi város és a Kaliforniai álom vetítésén kisebb tömegek rekedtek kint. Mindez persze nem jelenti azt, hogy Clare Stewart fesztiváligazgató és társai most rosszul végezték volna a munkájukat, pusztán az a helyzet, hogy idén eddig egyetlen film sem tudott annyira kiemelkedni a mezőnyből, hogy már ebben a szakaszban tömegeket vonzzon. 
 
Furcsa módon pont az egyik legbritebb Oscar-várományost, a Gary Oldman főszereplésével készült A legsötétebb órát sikerült kihagyni a programból, pedig ha van idén garantált Oscar-jelölt film, akkor az ez. Persze akadnak már most olyan alkotások, amik kissé kiemelkednek a mezőnyből. A víz érintése című Guillermo del Toro-fantasy például a rendező legjobb munkája a A faun labirintusa óta: egy néma lány és egy halember szerelmét meséli el olyan fantáziadúsan, ami csak a legnagyobbakra jellemző. Ha az Akadémia legyőzi a Netflix undorát, a Mudbound című sáros, rasszizmussal átitatott amerikai családregény is könnyen ott találhatja majd magát a jelöltek között: teli van óriási alakításokkal. 

Willem Dafoe már most varrathatja az öltönyét az Oscarra, ugyanis a The Florida Project gondnokaként olyan szívvel teli alakítást nyújt, ami garantálja a jelölést. A világ egyik legröhejesebb teniszmeccsét feldolgozó Battle of the Sexesről azonban kiderült, hogy csak távolról tűnik igazi Oscar-alapanyagnak: a valóságban egy vérbeli, rendkívül szórakoztató közönségfilm, amiben mind Emma Stone, mind Steve Carell emlékezeteset nyújt. A Sundance-t, Berlint és Miskolcot is megjárt Szólíts a neveden című meleg szerelmesfilm Londonban is tovább toborozta híveit, de a program talán legerősebb pontját a 45 év rendezőjének új filmje, a Lean on Pete nyújtotta. Andrew Haigh egy vérbeli amerikai road movie-t forgatott egy lóval elszökő kamaszfiúról, melynek embersége a szívünk mélyéig hatol. Csodálkoznék, ha jövőre Jake Gyllenhaalnak nem jönne össze az Oscar-jelölés: a bostoni maraton bombamerénylete közben a lábát elveszítő Jeff Bauman története pont olyan alapanyag, amit az Akadémia tagjai kedvelni szoktak, Gylenhaal pedig kihozza a szerepből a maximumot a Stronger című filmben. 
 
Közben verseny is zajlott Londonban, bár nem premierfesztiválként ennek a hírértéke kevésbé jelentős. Az Andrea Arnold vezette zsűri az orosz Szeretet nélkült hozta ki győztesnek az izmos mezőnyből (a film hamarosan a magyar mozikban is bemutatkozik), az elsőfilmesek között pedig a dél-afrikai The Wound diadalmaskodott, ami a férfivá válás témáját dolgozta fel újszerű szemszögből.  
 
 
Tulu
2017.10.17
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.