Geraldine – Magyarország fehér rózsája

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2017. október 18. - 2018. január 7.
Apponyi Geraldine-ról legalább olyan izgalmas filmet lehetne forgatni, mint Sissiről vagy Grace Kellyről, mégis csak kevesen ismerjük őt. Ezen kíván változtatni a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállításával, amelynek főszereplője a grófnő, aki Albánia királynéja lett.
Gróf nagyapponyi Apponyi Géraldine 1915-ben született Budapesten. A magyar politikus és az amerikai milliomosnő lánya az Egyesült Államokban és Párizsban tanult, majd amikor a családja elszegényedett, a Magyar Nemzeti Múzeum kioszkjában vállalt munkát. Innen ment férjhez a nála jóval idősebb I. Zogu albán királyhoz, aki már jó ideje feleséget keresett magának az európai nemesség köréből, mert a házasságban látta dinasztikus tervei megvalósíthatóságát. Géraldine-t a családja ajánlotta a király figyelmébe, aki egy fotó alapján meghívta Tiranába szilveszterezni a huszonkét esztendős lányt, majd megkérte a kezét. 
 
A nagyszabású esküvőre 1938. április 27-én került sor Tiranában, a szép királynét pedig gyorsan megszerette az albán nép. A boldogság azonban nem tarthatott sokáig, mert három nappal a trónörökös – a későbbi trónkövetelő Leka – születése után az olaszok megszállták Albániát, a királyi pár pedig menekülni kényszerült. Géraldine nyugat-európai és dél-afrikai emigrációja után csak 2002 nyarán tért vissza Albániába, majd október 22-én egy tiranai katonai kórházban hunyt el. 
 
A Geraldine életét archív fényképeken keresztül bemutató kiállítást kiegészítő programok is kísérik, az Apponyi Geraldine-ról készült fényképek történetébe Lengyel Beatrix főmuzeológus avat be november 17-én, 16:30-tól. Továbbá a tárlatot ingyenes tárlatvezetéssel járhatják be az érdeklődők minden hónap utolsó szombatján, azaz november 25-én és december 30-án, 16 órától Link Magdolna, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatárának vezetésével. 
2017.11.06
|
(3 kép)


Játék
A „dobok szamurájai” már Magyarországon is visszatérő vendégeknek számítanak, és ezúttal négy koncertet is adnak Budapesten.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.