Így készült a Coco

A Pixar tévedhetetlensége ugyan már néhány éve oda, de ez még nem jelenti azt, hogy nem a világ egyik legkreatívabb animációs filmgyártó cégéről van szó. Legújabb filmjük a tengerentúli kritikusokat és a mexikói nézőket már lenyűgözte. Íme néhány izgalmas információ a háttérből.

Kapcsolódó cikkek

10. A Coco már 2011 óta készül a Pixar műhelyében, és ezzel a leghosszabb idő alatt legyártott animációs filmnek számít a cég történetében. 
 
9. A Coco a Disney és a Pixar utolsó eredeti sztorin alapuló animációs filmje ebben az évtizedben, lévén az összes többi hátralévő projekt (Jégvarázs 2., A hihetetlen család 2., Toy Story 4. stb.) folytatásnak számít.  
 
8. A filmesek öt alkalommal utaztak Mexikóba, hogy tanulmányozzák az ottani kultúrát, az embereket, az ételeket és a tradíciókat, hogy a hely ábrázolása minél pontosabb legyen a moziban. 
 
7. A Holtak földjének kinézetét egy mexikói város, Guanajuato inspirálta, amit a világ a rikítóan színes házairól ismer, melyek egy domboldalon sorakoznak, éppen úgy, ahogy a filmben. 
 
6. Lee Unkrich rendező eleinte egy mexikói zeneszerzőt akart szerződtetni a Cocóhoz, ám végül a Pixarnál már rutinnal rendelkező Michael Giacchino mellett döntött. Kompromisszumként Giacchino mexikói zenészek közreműködésével vette fel a score-t. 
 
5. Ez a Pixar második olyan filmje, ahol a karakterek egy specifikus és jellegzetes nemzetiség tagjai. Az első alkalmat a Merida, a bátor jelentette, ami végig Skóciában játszódott. 
 
4. A karakterek megalkotásánál a Pixart a legnagyobb kihívás elé a csontvázszerű élőholtak megalkotása állította, bár az, hogy már nem rendelkeznek izomrendszerrel, egyúttal segített is az animáció elkészítésében. 
 
3. A film eredeti címe Día de los Muertos (vagyis a Halottak napja) lett volna, amit a Pixar megpróbált levédeni, csakhogy az ünnepük nevének levédetését a mexikóiak nem vették túl jó néven, és ennek hangot is adtak. A botrány elkerülése végett a cég végül visszalépett és címet változtatott. 
 
2. Részben ennek is köszönhető, hogy a film világpremierjét is Mexikóban tartották, ami egyfajta bocsánatkérésnek is tekinthető az alkotók részéről a nem túl etikus korai húzásukért. 
 
1. Ez lesz az első olyan Pixar-animáció, amihez nem a Pixar készített kísérőfilmet, ugyanis a Coco előtt az Olaf jeges karácsonya című, jégvarázsos, 21 perces kisfilmet vetítik, amit a Pixar anyacége, a Disney készített. 
 

 

 
2017.11.20
|


Film premierek

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése

amerikai akcióthriller, 110 perc, 2018

Merülés a szerelembe

amerikai-francia-német-spanyol romantikus filmdráma, 112 perc, 2017

Kszi, Simon

amerikai romantikus filmdráma, 110 perc, 2018

Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

német családi film, 105 perc, 2018

Felelsz vagy mersz!

amerikai horror, 100 perc, 2018
Ahol a héten érdemes...
Budapest, A38 Hajó, június 4. - szeptember 3.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, június 14. - augusztus 26.
 
június 21 - 27.
 
Budapest, Katona József Színház, június 22. 19:15
 
Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.