Te is lehetsz madárangyal!

A hideg időjárás beköszöntével egyre több városiasodott madár szorul majd segítségre, te pedig könnyűszerrel oldhatod meg a kis madarak nagy problémáját. Madáretetőt barkácsolni ugyanis egyáltalán nem ördöngösség, hiszen nem a külleme, sokkal inkább a benne található élelem a fontos!

Fő a biztonság! A madáretetők ideális helye egy-egy minél magasabb ág, ahol a táplálkozó, megpihenő madarak a kíváncsiskodó macskák, kutyák elől is menedéket találnak.

Mutatunk pár házilag is könnyen elkészíthető etetőt, hogy te is életmentő őrangyala lehess a környékeden lakó madaraknak! 
 
Fontos!  
 
Ha egyszer elkezdted etetni a kis szárnyasokat, akkor könnyen odaszoknak hozzád, ne hagyd cserben őket! Felfokozott anyagcseréjük miatt ezek az állatok nem képesek 12-16 óránál tovább éhezni. Sózott vagy ízesített magvakat, valamint kenyérmorzsát azonban ne tegyél az etetőbe, ezek a falatok megbetegíthetik a madarakat! A penészes, régi magokra ugyanez a szabály vonatkozik. Azokat inkább dobd a kukába! 
 
Ne csak enni adj! 
 
Nagyon fontos, hogy ha madáretetésre vállalkozol, akkor az ivóvízről se feledkezz meg, hiszen a téli zimankóban nagyon könnyen befagy minden tócsa, így a madarak folyadékhiányban is szenvednek. Érdemes a vizes tálat mindennap ugyanabban az időben kihelyezni, így az állatok megtanulják, hogy mikor menjenek hozzád inni, mielőtt még megfagy a tálban a víz.  
 
Tálas madáretető 
 
Ha nem futja többre az idődből vagy a kézügyességedből, már azzal is nagy jót teszel, ha egy műanyag tálra minden nap friss eledelt szórsz a madaraknak. Már csak az a kérdés, hogy mi kerüljön a menübe: mogyoró, dió, olajos magvak a legfontosabbak! 
 
Finomságok narancs- vagy kókuszhéjban 
 
Imádod a kókuszt és a narancsot? Akkor miután megetted, tartsd meg a héjukat, és tömd meg őket zsírba forgatott magvakkal! A finomságokkal teli „tálakat” pedig lyukaszd ki kétoldalt, és függeszd fel spárgával egy jó magas ágra! 
 
Egy életmentő toboz 
 
Hasonlóképpen könnyű madáretetőt fabrikálhatsz nagyobbacska tobozokból is: kend meg madárfaggyúval kevert magvakkal, és aggasd föl egy ágra, vagy az ereszre! 
 
Madárkalács 
 
Amennyiben egy kicsit több időd van, gyúrj madárkalácsot! A mesebeli madáretetőkben mindig van madárkalács, amit te is pillanatok alatt elkészíthetsz otthon. Csak egy cseppnyi kreativitás, madárfaggyú, tökmag, napraforgómag, nem sózott mogyoró és apróra tördelt dió kell hozzá. Ezeket gyúrd össze gombóc formájúra, fűzz a közepébe spárgát, és már ki is lógathatod egy szimpatikus helyre! 
 
A klasszikus madáretető 
 
Szeretsz barkácsolni? Akkor akár az igazi, klasszikus fa madáretetővel is meglepheted a környék madárnépességét! Mire van mindehhez szükséged? Pár hasonló méretűre csiszolt deszkára tetőnek és oldalnak, egy nagyobb, simára csiszolt alaplapra, fűrészre az igazításhoz, illetve jól tartó szögekre, amik összefogják majd a kunyhót. Na meg egy cseppnyi fantáziára! 
 
Est-tipp: 
 
A nagy barkácsolásban ne feledkezz meg a ház későbbi „lakóiról” sem! A szögek esetlegesen kikandikáló végei például felsérthetik a kis lábakat, ezzel akár életveszélyes sérülést is okozhatnak a madaraknak. A kilógó, éles végeket hajlítsd be, vagy vágd le! 
Kurcz Orsi
2017.11.29
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.