Re-Verzió 2018

Budapest, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum, 2018. február 7. - március 7.
Lemaradtál a Verzióról? Vagy csak kimaradt néhány film? Íme öt alkalom, hogy megnézd a 14. Verzió Filmfesztivál legjobb dokujait, köztük a nyitófilmet, valamint a fődíjas, a különdíjas és a közönségdíjas alkotást.
Február 7. és március 7. között, szerdánként 18 órától ingyenes filmvetítéseket tartanak a Blinken OSA Archívumban (Arany János u. 32., 1051 Budapest). A vetítések remek lehetőséget kínálnak arra, hogy bepótolj néhányat az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjeiből. Az öt alkalmas programsorozaton emberi jogi válogatás látható a 14. Verzió Filmfesztivál programjából, köztük a nyitófilmmel, a fődíjas, a különdíjas és a közönségdíjas alkotásokkal. 
 
PROGRAM: 
 
Február 7. 18:00 
 
Nincs hová bújnod /// 14. Verzió nyitófilmje 
 
Zaradasht Ahmed / Norvégia, Svédország, Irak / 2016 / 85' / arab nyelven, magyar és angol felirattal 
 
A film Nori Sharif életét követi nyomon 5 éven keresztül, aki Irakban ápolóként dolgozik drámai körülmények között. Az alkotás egyedülálló betekintést enged a világ egyik legveszélyesebb és legkevésbé megközelíthető térségébe, Irak középső részébe, amit a halál háromszögének is hívnak. A film kezdetén túlélőket látunk, akik abban reménykednek, hogy az amerikai és a koalíciós erők 2011-es távozásával jobb élet következik, a konfliktus azonban folytatódik, az iraki fegyveresek és a lakosság elmenekül, együtt a kórház legtöbb dolgozójával. Nori egyike azon keveseknek akik mégis maradnak. Amikor az ISIS előrenyomul Jalawlaban 2014-ben és elfoglalja a várost, Norinak családjával együtt menekülnie kell, és saját maga folytatja a felvételek készítését. 
 
IDFA Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2016 – Legjobb Egészestés Dokumentumfilm / One World Prague 2017 Nemzetközi verseny – Legjobb Film Díja 
 
A film előzetese 
 
 
Február 14. 18:00 
 
Várakozás /// 14. Verzió különdíjasa 
 
Emil Langballe / Dánia / 2016 / 58' / dán, pastu, dari nyelven, magyar és angol felirattal 
 
Okos, szép és népszerű, jól tanul és tehetséges focista. A 14 éves Rochsar mégis gyötrődik. Öt évvel ezelőtt menekült szüleivel és idősebb testvéreivel Dániába. Afganisztánban veszélyben volt az életük, de az egész család azóta is tartózkodási engedély nélkül él Dániában. A kitoloncolás veszélye minden nap fenyeget. Rochsarra, a család legfiatalabb tagjára nehéz szerepet osztott a sors. Ő beszél egyedül folyékonyan dánul, ezért ő tartja a kapcsolatot az ügyvédekkel és a bevándorlási hivatallal. De elbírja-e ezt a terhet egy tizenéves lány? A barátok, a szomszédok és az ismerősök segítenek, de a menekültpolitika sokszor könyörtelen. 
 
Verzió Filmfesztivál 2017 - Diákzsűri különdíja / Festival Europe-Orient du Film documentaire à Tanger – Grand Prize / One World Filmclubs Award 2017 
 
A film előzetese 
 
 
Február 21. 18:00 
 
Jackson /// 14. Verzió fődíjasa 
 
Maisie Crow / USA / 2016 / 92' / angol nyelven 
 
Az amerikai Dél társadalmi légkörét és a nőgyógyászati ellátáshoz való hozzáférés összetett kérdéseit feltáró film három nőt mutat be, akik eltérően viszonyulnak az abortuszhoz. April Jackson, a négygyerekes fiatal anya újabb nem tervezett terhességgel szembesül; Barbara Beaver életvédő központot működtet és az abortuszellenes mozgalom vezetője Mississippi államban; Shannon Brewer a Jackson Women’s Health Organization igazgatója, ami az állam egyetlen megmaradt abortuszklinikája. 
 
Verzió Filmfesztivál 2017 – A Legnagyobb Hatású Film Díja / New Orleans Filmfesztivál – Legjobb Dokumentumfilm Díja / Portland Filmfesztivál – Közönségdíj & Legjobb Dokumentumfilm Díja / Social Impact Media Awards – Legjobb Dokumentumfilm Díja 
 
A film előzetese 
 
 
Február 28. 18:00 
 
A per /// 14. Verzió közönségdíjasa 
 
Askold Kurov / Észtország, Lengyelország, Csehország / 2017 / 71' / orosz nyelven, angol felirattal 
 
Oleg Szencov krími születésű ukrán filmest, Euro-Majdan aktivistát 2014. májusban letartóztatta az orosz titkosszolgálat, Oroszországba vitték, három hétig tartották fogva érintkezési lehetőség nélkül, majd azzal vádolták, hogy támadást tervezett hidak, távvezetékek és egy Lenin-emlékmű ellen. Szencov a tárgyaláson bátran védte magát, határozottan tagadta állítólagos bűneit és a vádlóit vádolta. 2015. augusztusban, egy év fogvatartás után, 20 év börtönre ítélték, dacára annak, hogy a tanúk kényszer alatt vallottak és nem volt elegendő bizonyíték. Szencov ártatlannak vallotta magát. A film végigköveti a politikai kirakatpert, és abszurd, ijesztő, kafkai képet mutat egy könyörtelen államgépezetről. 
 
Verzió Fimfesztivál 2017 – Közönségdíj / Ferdinand Vaněk Award 2017 - Fites – Czech Film And Television Union 
 
A film előzetese 
 
 
Március 7. 18:00 
 
Színtiszta csapat 
 
Maya Zinshtein / Izrael, Egyesült Királyság, Írország, Norvégia / 2016 / 87' / héber, orosz, csecsen nyelven, magyar és angol felirattal 
 
A Beitar Jerusalem FC a legnépszerűbb és legvitatottabb izraeli futballcsapat, az egyetlen klub a Premier Ligában, amely sohasem igazolt arab játékost. A 2012/13-as idény közepén a tulajdonos, az orosz-izraeli Arcadi Gaydamak titkos szerződéssel két muszlim focistát hoz át Csecsenföldről. A szerződés az izraeli sport legrasszistább kampányát indítja el, amelynek során a klub irányíthatatlanná válik. Egy idény a híres klub életében egyben az izraeli társadalom, a személyes identitás, a politika, a pénz és annak a története, hogyan pusztít belülről egy csapatot és egy társadalmat a rasszizmus. 
 
RiverRun Nemzetközi Filmfesztivál 2017 - Egészestés Dokumentumfilm / Jeruzsálemi Filmfesztivál 2017- Legjobb Dokumentumfilm Rendező / Tromsø Nemzetközi Filmfesztivál 2017 - Faith in Film Díj  
 
A film előzetese 
 
 
2018.01.24
|


Film premierek

Üveg

amerikai akcióthriller, 129 perc, 2019

Tű, cérna, szerelem

francia-indiai filmdráma, 99 perc, 2018

Kurszk

belga-luxemburgi filmdráma, 117 perc, 2018

Az átkelés madarai

dán-kolumbiai-mexikói gengszterfilm, 125 perc, 2018
Játék
Egy szép történetet, ami arról szól, hogy teljesen mindegy, hány évesek vagyunk, milyen rondának vagy szerencsétlennek születtünk, hol élünk és mennyi pénzünk van, mindannyiunknak szüksége van valakire, aki megért minket és törődik velünk.
Filmek a TV-ben
23:35
Az elnök végveszélyben
amerikai akciófilm, 2013
23:35
23:50
Az illuzionista
amerikai horror, 1995
23:50
Hazárdjáték
amerikai krimi, 2014
23:55
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.