Viszlát, pluszkilók, helló, divatsportok! – 2. rész

A legtrendibb, legizgalmasabb, észrevétlenül formáló nagyvárosi sportokat szedtük egy csokorba legutóbb, de van még a tarsolyunkban néhány edzésfajta, ami a múlt heti válogatásunkból kimaradt. Akad köztük pusztán lelkesedést igénylő mozgásforma, és olyan is, amihez speciális sporteszközre is szükségünk lehet.
Callanetics 
 
A callanetics a ’90-es évek Amerikáját idézi, onnan öröklődött át a napjainkba. Bár a jógánál dinamikusabb, a leginkább a pilateshez hasonlító mozgásformát mégsem az ugrálás szerelmeseinek ajánljuk: a lassú, kontrollált izommunkán alapuló gimnasztika ugyanis nem a súlycsökkentésre és a sebességre helyezi a hangsúlyt. A balettalapú callanetics leginkább formál. Ráadásul haladó szinten már otthon is végezhető!  
 
Street surf  
 
A gördeszka leszármazottainál még több egyensúlyérzékre és lábizommunkára, na meg persze koncentrációra lesz szükséged, hiszen míg az átlagos gördeszkán „csupán” fent kellett maradnod a négy keréken, addig a mai városi utcák kedvencén, a street surfön, akármilyen furcsán is hangzik, a saját egyensúlyozásod által generált mozgás hajt majd előre. Így ezen a járművön nem a pihenésről, hanem kőkemény láb- és csípőmunkáról szól az utazás!  
 
Hammock 
 
A hammock a legelegánsabb légtornafajta, pontosan az, aminek láttán tátva marad a szád. A hammock és társa, a silk is testre tekert, függönyszerű selyemszalagokon végzett akrobatikus elemekből áll, melyeket – bár első ránézésre talán egyszerűnek tűnhet a kivitelezésük – leginkább a kihívások rajongóinak ajánljuk. Te relaxáltál már a levegőben? 
 
Gyepsí 
 
A gyepsí divatja azoktól a skandinávoktól indult el, akik nyáron sem bírják nélkülözni szenvedélyüket, a síelést. Az egészet úgy kell elképzelni, mintha görkorcsolyakerekeket szereltek volna egy pár sílécre. A dolog a valóságban azonban mégsem ilyen egyszerű, a gyepsí komoly gyakorlatot igényel és csodásan formálja a lábakat – talán éppen ezért egyre népszerűbb már itthon is! 
 
Solowheel (elektromos egykerekű) 
 
Pár éve még az egykerekű bicikli, azaz a monocikli volt nagyon menő, ma pedig egy távoli rokona, a solowheel hódít életkortól függetlenül az utakon. A különbség csak az, hogy míg az előbbit valóban az utas hajtotta, ezt az új, egykerekű csodát motor segíti. Ez persze vajmi keveset vesz el az élvezetből, a solowheel pedig igenis sporteszköz. Próbálja csak ki minden kétkedő: a fenék- és combizomláz elkerülhetetlen! És persze az sem hátrány, hogy a városban való közlekedést is egyszerűbbé teszi. 
 
Street workout 
 
Biztosan te is láttál már úton-útszélen „felnőtt játszótérnek” csúfolt szabadtéri edzőparkokat. Ezek a kültéri fitnesztermek teljesen ingyenesek, szóval bárki bármikor dönthet úgy, hogy átmozgatja magát – messzire nem kell mennie, csak az utca túloldalára. Persze egy kis kondis előképzettség, vagy első pár alkalommal szakértői kíséret nem árt, de azért valószínűleg bárki feltalálja magát ezeken az eszközökön. 
 
Jó sportolást! 
Kurcz Orsi
2018.01.30
|


Játék
A Dés. Évtizedek óta fogalom a magyar zenei életben. Musicalek, filmzenék, nagy slágerek és dzsesszlemezek sora fűződik a nevéhez. De az utóbbi években történt valami, kilépett a nyilvánosság elé a saját magának írt dalaival...
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.