Itt a farsang, itt a fánk! - Fantasztikus fánkkörkép a Pesti Estben

Ha február, akkor farsang, ha farsang, akkor pedig nyilvánvalóan nem maradhat le az étlapról a nagybetűs farsangi fánk. Körbekémleltük a felhozatalt, és csodálattal nyugtáztuk, hogy már mérföldekkel túlléptük az olajban tocsogó, egykori ősfánk korszakát. Íme, a legegyszerűbbek!

A legdrágább fánk a Golden Christal Ube. Ez a különleges, 24 karátos aranyba öntött és méregdrága pezsgőkrémmel töltött fánk csaknem 1200 amerikai dollárba, vagyis körülbelül 300 ezer forintba kerül.

Kapcsolódó cikkek

A hagyományos szalagos 
 
A hagyományos szalagos fánk receptje egyszerűnek tűnik, de ha valaki még sosem sütött fánkot, nem tanácsos ezzel kezdeni a sort, mert könnyen önbizalmát vesztheti az ember. Haladj sorban, és először keress egy egyszerűbb, kanállal szaggatós receptet! A szalagos fánk sütés közben kapja a derekára a jellegzetes világos övet, ugyanis ha jól csináljuk, az a rész nem ér annyi ideig az olajba. 
 
A figurás 
 
A klasszikus fánk egy kicsit továbbfejlesztett változata a mázas, vagy figurás fánk. A díszítéshez persze kell egy kis kézügyesség, de ebben sincs semmi ördöngösség. Úgy, mint a mézeskalácsnál, itt is színezett cukormázzal dolgozz, és engedd szabadjára a fantáziádat: Spongya Bob, bohóc vagy éppen cuki pink cica? Jöhet! Ha pedig még több tippre lenne szükséged, akkor használd a keresőben a #cutedonut hashtaget!  
 
A színpompás 
 
A legújabb trend egy kicsit megint csavar az eredeti fánkelképzelésen: színpompás fánkok árasztották el a világ cukrászdáit. Megint a máz az úr, a határt pedig csupán a fantáziád jelöli ki. 
 
A csöröge 
 
A csöröge, más néven forgácsfánk vagy herőce igazi ínyencség a fánkok között. Roppanós bundája finom, puha belsőt takar, igazi csemege. Elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos fánkoké, sütőporral készül, nem kell keleszteni. A tésztáját vékonyra kell nyújtani és derelyeszaggatóval csíkokra vágni, majd a két végén kifordítani. Bő, forró olajban pirosra sütni, és lekvározni, cukrozni ízlés szerint. 
 
A fánkdog 
 
Nemcsak ízben, de formában is elég sokféle fánk hódít mostanában. A 2018-as amerikai favorit nem más, mint a fánkdog, vagyis a hotdog formájú, kakaóval töltött és csokimázzal meglocsolt fánkcsoda. 
 
A szendvicsfánk 
 
Hogy tetézzük a dolgot, a listára kell vennünk a szendvicsfánknak csúfolt svéd rokont is. A gúnynév igazából lekvár helyett különböző gyümölcsös krémekkel töltött emeletes fánkot jelent. Nyami! 
 
A túrófánk 
 
Éljen! Magyar fánkhagyomány is van, túrófánk a neve: liszt, tejföl, tojás, sütőpor, cukor és citromhéj, valamint természetesen túró, amire szükséged lesz, ha villámgyors nyalánkságra vágysz farsang tájékán. Kisülve cukorba forgasd vagy tegyél rá csokimázt, majd lekvárral ízesítsd!  
 
***
 
Persze a fánkkörképünk ezzel korántsem teljes, hisz az összes fánkkülönlegesség nem fért és nem is férhet bele a válogatásunkba. Kimaradtak olyan nagy klasszikusok, mint a franciák eklere, a spanyolok churrosa, a képviselőfánk, az égetett tésztájú fánk magyar verziója, az egérke és az olaszok ínyencsége, a profiterol, a töltött Berliner vagy a formájában is különleges rózsafánk... Merthogy a fánk valamely változatát a világ minden részén ismerik és szeretik. Akit mélyebben érdekel a téma, böngésszen további receptek után az interneten!
 
 
Kurcz Orsi
2018.02.13
|


Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.