Idén nem a magyarokról szól a Berlinale

A Pesti Est exkluzív beszámolója Berlinből - 1. félidő
Lassan a feléhez közeledik a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, melynek ugyan akad magyar versenyzője, de a tavalyi évvel ellentétben idén nem tudtuk ellopni a reflektorfényt. A Genezis nem lesz az új Testről és lélekről, az már biztos.
Wes Anderson Kutyák szigete című animációs remekművével rajtolt el múlt csütörtökön a 68. Berlinale, ami mindenképp vízválasztónak számít. A sokat kritizált fesztiváligazgató, a program összeállításáért is felelős Dieter Kosslick szerződése ugyanis lejár, és nem hosszabbítják meg, szóval az idei az utolsó általa összeállított program.
 
Kosslick a politikai szerepvállalást mindig fontosabbnak tartotta egy-egy film művészi értékénél, és ez az idei programon is látszik. A Kutyák szigetétől kezdve a Time’s Up érába tökéletesen illő Damsel című Robert Pattinson-os westernen át az orosz író életét bemutató Dovlatovig az eddig versenyben bemutatkozó filmek többsége könnyen értékelhető politikai kiáltványként. A már említett Kutyák szigete messze kiemelkedik az eddigi mezőnyből, ahol amúgy a legjobb filmeket eddig nem a versenyben láttuk. Az egyetlen számítógép monitorján játszódó, és egy ISIS kerítő internetes lebuktatásáról szóló Profile például a Panorama szekcióban, míg az 56-os magyarországi eseményeire reagáló berlini osztályról szóló Silent Revolution „special galaként" kapott helyet a programban.
 
Szintén a Panorama szekcióban vetítették le Bogdán Árpád Genezis című alkotását is. A film három szereplőn keresztül mutatja be az elhíresült romagyilkosságokat és azok következményeit, és sajnos nemcsak az vele a gond, hogy a Csak a szélnéhány éve beelőzte a témában. Bár a sajtótájékoztatón a rendező igyekezett a film egyetemes mondanivalójára felhívni a figyelmet, a gond az, hogy a második feléhez érve a Genezis totális giccsbe fullad, miközben a témája finom érzékenységet kívánt volna. A magyar kritikusok nem szerették a filmet, és a hír megjelenéséig megjelenő két angol nyelvű kritika más-más véleményen volt (a Screen dicsérte, a Hollywood Reporter lehúzta). Csodálkoznánk, ha ezek után mégis kapna valami díjat a hétvégén, de még bármi előfordulhat.
Tulu
2018.02.19
|


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Filmek a TV-ben
18:10
Egek ura
amerikai romantikus filmdráma, 2009
18:40
Mad Max - A harag útja
amerikai akciófilm, 2015
18:40
Zsákutca
amerikai-német thriller, 2006
18:45
U-571
amerikai háborús film, 2000
18:45
Felforgatókönyv
amerikai vígjáték, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.