Idén nem a magyarokról szól a Berlinale

A Pesti Est exkluzív beszámolója Berlinből - 1. félidő
Lassan a feléhez közeledik a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, melynek ugyan akad magyar versenyzője, de a tavalyi évvel ellentétben idén nem tudtuk ellopni a reflektorfényt. A Genezis nem lesz az új Testről és lélekről, az már biztos.
Wes Anderson Kutyák szigete című animációs remekművével rajtolt el múlt csütörtökön a 68. Berlinale, ami mindenképp vízválasztónak számít. A sokat kritizált fesztiváligazgató, a program összeállításáért is felelős Dieter Kosslick szerződése ugyanis lejár, és nem hosszabbítják meg, szóval az idei az utolsó általa összeállított program.
 
Kosslick a politikai szerepvállalást mindig fontosabbnak tartotta egy-egy film művészi értékénél, és ez az idei programon is látszik. A Kutyák szigetétől kezdve a Time’s Up érába tökéletesen illő Damsel című Robert Pattinson-os westernen át az orosz író életét bemutató Dovlatovig az eddig versenyben bemutatkozó filmek többsége könnyen értékelhető politikai kiáltványként. A már említett Kutyák szigete messze kiemelkedik az eddigi mezőnyből, ahol amúgy a legjobb filmeket eddig nem a versenyben láttuk. Az egyetlen számítógép monitorján játszódó, és egy ISIS kerítő internetes lebuktatásáról szóló Profile például a Panorama szekcióban, míg az 56-os magyarországi eseményeire reagáló berlini osztályról szóló Silent Revolution „special galaként" kapott helyet a programban.
 
Szintén a Panorama szekcióban vetítették le Bogdán Árpád Genezis című alkotását is. A film három szereplőn keresztül mutatja be az elhíresült romagyilkosságokat és azok következményeit, és sajnos nemcsak az vele a gond, hogy a Csak a szélnéhány éve beelőzte a témában. Bár a sajtótájékoztatón a rendező igyekezett a film egyetemes mondanivalójára felhívni a figyelmet, a gond az, hogy a második feléhez érve a Genezis totális giccsbe fullad, miközben a témája finom érzékenységet kívánt volna. A magyar kritikusok nem szerették a filmet, és a hír megjelenéséig megjelenő két angol nyelvű kritika más-más véleményen volt (a Screen dicsérte, a Hollywood Reporter lehúzta). Csodálkoznánk, ha ezek után mégis kapna valami díjat a hétvégén, de még bármi előfordulhat.
Tulu
2018.02.19
|


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Filmek a TV-ben
18:10
Mamamaffia - Keresztanya
német romantikus vígjáték, 2015
18:15
Darling
dán film, 2017
18:30
Scooby-Doo! Kalózok a láthatáron!
amerikai animációs film, 2006
18:45
Az emlékezés napja
amerikai történelmi dráma, 2011
18:50
Red
amerikai akciófilm, 2010
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.