Így készült A Pentagon titkai

2018 ismét Steven Spielberg évének ígérkezik. A Pentagon titkaival a klasszikus újságírófilmek előtt adózik a mester két nagyágyú, Tom Hanks és Meryl Streep segítségével, a Ready Player One-nal pedig ismét egy látványos blockbustert kíván adni a népnek. Most az előbbi film hátterét vesézzük ki.
10. Liz Hannah forgatókönyvét Spielberg partnere, Amy Pascal producer a legjobb megfilmesítetlen forgatókönyveket összegyűjtő The Black List oldalon találta és ajánlotta a rendező figyelmébe. Hannah korábbi munkáiból nem készült még film. 
 
9. Spielberg számára fontos volt, hogy a film gyorsan elkészüljön és a mozikba kerüljön, ugyanis a Trump-éra Fake News világára adott reakcióként tekintett rá. Májusban kezdte a forgatást, júliusra befejezte, és mindössze két hét alatt készre is vágta a filmet, ami még nála is villámgyorsnak számít.  
 
8. Bár a Ready Player One című munkáját a rendező korábban leforgatta, mint A Pentagon titkait, ezzel a filmmel olyan gyorsan haladt, hogy hónapokkal korábban mozikba tudta küldeni. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Ready Player One egy látványos sci-fi, ami sokkal több utómunkát igényel. 
 
7. Bármily hihetetlen, de Steven Spielberg még soha nem dolgozott együtt Meryl Streeppel, akit alaposan meglepett azzal, hogy sosem próbál a színészeivel, nála minden élesben, a kamerák előtt történik. 
 
6. A Pentagon titkai Tom Hanks és Steven Spielberg ötödik közös filmje. Azt gondolnánk, hogy vele forgatott a legtöbbször, de nem így van. Hanks csak most került egálba Harrison Forddal, aki szintén öt Spielberg-filmben dolgozott, bár az E.T.-ből végül kivágták a jeleneteit. 
 
5. Amikor a filmben Nixon elnök telefonbeszélgetéseit halljuk, akkor mindig Nixon igazi hangját és mondatait halljuk, melyek a fehér házi szalagokról származnak. 
 
4. Steven Spielberg A Pentagon titkait tartja az első politikai thrillerének. A legtöbb rajongó erre azt mondaná, hogy „Na és a Kémek hídja?” Spielberg azt a filmjét kémthrillernek tartja. 
 
3. A történelmi hűség annyira fontos volt a rendező számára, hogy amikor a szereplői a filmben a Pentagon-iratokat tanulmányozzák, akkor nem kellékek, hanem a valódi Pentagon-iratok voltak a kezükben, amiket Spielberg megszerzett a forgatáshoz. 
 
2. A rendező a bemutató előtt levetítette a filmet a valódi főhősök családtagjainak. Katherine Graham gyermekei és Benjamin Bradlee özvegye is elégedettek voltak a látottakkal, ami Spielberg számára megnyugvást jelentett, ugyanis méltó módon akart megemlékezni róluk. 
 
1. A film pont ott ér véget, ahol Alan J. Pakula híres filmje, Az elnök emberei kezdődik: a Watergate betörés jelenetével. Ily módon A Pentagon titkai gyakorlatilag Az elnök emberei nem hivatalos előzményfilmjének is tekinthető. 
2018.02.19
|


Film premierek

A kém, aki dobott engem

amerikai akcióvígjáték, 117 perc, 2018

Szoba gyerekkel kiadó

francia vígjáték, 105 perc, 2018

Skate Kitchen

amerikai filmdráma, 100 perc, 2018

Nem vagyok boszorkány

angol-francia-német filmdráma, 93 perc, 2017

Eldorádó

német-svájci dokumentumfilm, 90 perc, 2018

Az elrabolt hercegnő

ukrán animációs film, 85 perc, 2018

A védelmező 2.

amerikai akcióthriller, 121 perc, 2018
Ahol a héten érdemes...
Budapest, A38 Hajó, június 4. - szeptember 3.
 
Velence, Giardini, Magyar Pavilon, május 26. - november 25.
 
augusztus 16 - 22.
 
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely, augusztus 18., 19., 21h
 
Játék
Az emlősszakértő Davis (Dwayne Johnson) különleges és szoros kapcsolatot alakított ki George-dzsal, a hihetetlenül intelligens ezüsthátú gorillával, amit egészen kölyökkora óta gondoz.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.