„Nem hiszem, hogy hitelesen tudnék beszélni egy mai tinédzserről” - Greta Gerwig

Greta Gerwiget sokáig színésznőként ismertük, de a legnagyobb sikerét most íróként és rendezőként aratta a Lady Bird című filmjével, ami egy érzékeny és pompás humorú felnövéstörténet. Az öt Oscarra is esélyes filmről Gerwignek volt mit mesélnie.

34 éves.

 

A Frances Haban nyújtott alakításáért Golden Globe-ra jelölték.

 

2011 óta Noah Baumbach párja és rendszeres munkatársa.

Még csak az ötödik nő vagy, akit Oscarra jelöltek rendezőként. Ez milyen érzés? 
 
Izgalmas és megtisztelő. Bárcsak az lenne a helyzet, hogy az ötvenedik lennék. Egyszer eljutunk még oda. 
 
Amikor a forgatókönyvet írtad, az elejétől fogva tudtad, hogy ezúttal te fogod rendezni a filmet? 
 
Őszintén szólva ezen el sem gondolkodtam addig, amíg készen nem volt egy olyan forgatókönyv, amivel már elégedett voltam. Nálam minden az írással kezdődik, és amíg a forgatókönyvön dolgozom, nem gondolok semmi másra. Ha készen van a könyv, akkor kezdek el agyalni azon, hogy vajon ki fogja megrendezni. Rögtön eszembe jutott, hogy én magam legyek, ugyanakkor kételyeim is voltak: valóban én lennék a legalkalmasabb a feladatra? Régóta vágytam arra, hogy rendezzek, ezért fel kellett tennem magamnak a kérdést: „Ha most nem fogok bele, akkor mégis mikor?” Végül belevágtam. 
 
Lady Bird története mennyiben a saját felnövésed története? 
 
A filmem nagyon személyes, de nem önéletrajzi. Inkább csak a hangulata az, ami emlékeztet az életemre. Én is a kaliforniai Sacramentóban nőttem fel, és nekem is van egy bátyám meg egy nővérem és persze egy édesanyám. Már sok anya-lánya kapcsolatot láttam az életemben, mind a saját családomban, mind a barátaim körében, és mindig rácsodálkoztam, mennyire komplex, mennyire izgalmas tud lenni ez a viszony. Ezt a kapcsolatot akartam megtenni a filmem magjának. 
 
Fiatalon te is elvágytál otthonról valamelyik nagyvárosba? 
 
El akartam menni Los Angelesbe, Chicagóba, New Yorkba, San Franciscóba, Sydney-be vagy Londonba. Oda, ahol történnek a dolgok, ahogy Madonna mondaná. Ennek ellenére szerettem a szülővárosom, imádtam Sacramentót, mert tudtam, hogy különleges és gyönyörű hely. Sosem éreztem azt, hogy el kéne menekülnöm onnan, inkább csak a kíváncsiság hajtott.  
 
Az írás egy pontján a forgatókönyved 350 oldalas volt. Nem gondoltál arra, hogy inkább regény formájában kellene megírnod? 
 
Imádok könyveket olvasni, de számomra az írás legkellemesebb része az, amikor a dialógusaimat színészek szájából hallom vissza.  
 
Érdekes, hogy a történet az ezredforduló környékén játszódik, amikor még nem volt mindenkinek mobiltelefonja… 
 
Részben ez is volt az oka, hogy ezt a korszakot választottam, mert a mai tinédzserek már egy külön világban élnek, folyton elmerülve a telefonjaikban. A szociális életük nagy része a Snapchaten, az Instagramon és a Whatsappon zajlik. A kommunikációjuknak van egy sajátos nyelvezete, amit én már nem beszélek. Nem hiszem, hogy hitelesen tudnék beszélni egy mai tinédzserről. És arról sincs fogalmam, hogy a közösségi médiában zajló kommunikációt hogyan tudnám egy mozifilmben érdekessé tenni. Mutatod az egyik kijelzőt, azután a másikat… Ez nem hangzik túl izgalmasan.  
 
Szerettél gimnáziumba járni? Milyen volt az utolsó éved? 
 
Boldog voltam akkoriban. Imádtam a sulimat. Emlékszem, amikor bekerültem az egyetemre, és először aludtam a kollégiumban, kissé rémisztő volt, hogy nem ismerek ott senkit. Nemcsak a koleszben, hanem a városban sem. Ekkor éreztem igazán, hogy a régi életemnek egyszer és mindenkorra vége. Nem mehetek vissza. Ezt az érzést szerettem volna valahogy visszaadni a Lady Birdben. 
 
Tulu/UIP-Duna Film
2018.02.26
|
(18 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
18:10
A szórakozott
francia vígjáték, 1970
18:15
Fel!
amerikai animációs film, 2009
18:15
Gloria Bell
amerikai romantikus film, 2018
18:20
Toy Story 4.
amerikai animációs film, 2019
18:20
Kutya hideg!
amerikai kalandfilm, 2006
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.