Cirkusz a porondon és a színfalak mögött

1768-ban egy vállalkozó mutatványos, Philip Astley egészen különleges dolgot tett: összeszedett néhány zsonglőrt, akrobatát, erős férfit és lovast, és egy rövid bemutatót tartott. Itt kezdődött a cirkusz története.
Ma már mindenki számára világos a cirkusz fogalma, a szórakoztató művészetek szerves részét képezi, és évszázadokra visszanyúló hagyománya van. Peter Lavery kereken 50 éve fotózza a cirkusz kulisszái mögött történő eseményeket, és az évtizedek munkáját most kiállítják a nottinghamshire-i Harley Gallery múzeumban. (Frissítés: A kiállítás 2018. február és április között volt látogatható.) Fényképeinek különlegessége, hogy bemutatja a színpadi csillogást és a fellépők nem hétköznapi életének színfalak mögött zajló hétköznapi szokásait is.


Peter Lavery egyik legismertebb képén három magyar származású fellépő látható: idősebb Eötvös Gábor, Eötvös Tibor és ifj. Eötvös Gábor. Az ő nevükhöz köthető a magyar Eötvös Cirkusz, amelyet családjuk közreműködésével hoztak létre, és ami ma is működik az ifjabbik generáció vezetésében.

(theguardian.com)
2018.02.28
|
(8 kép)


Játék
Maja mindenképp szeretne részt venni a vidék legnépszerűbb játékában, a Mézcsatában, ám túlzott lelkesedésével a méhecske magára haragítja a méhbirodalom császárnőjét.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.