Éljenek a nők!

Anyák, feleségek, barátnők, lelki társak, bölcsek, szeretők… Az ezerarcú nőt ünnepeljük március 8-án, a nemzetközi nőnapon. De vajon mióta létezik a nőnap és kik a világ leghíresebb női? Összegyűjtöttünk egy csokor lenyűgöző, elképesztő vagy éppen vicces tényt az ünnep kapcsán.

A női sportolóknak csak 1900-tól volt lehetőségük indulni az olimpián.

 

A nők életük során majdnem 30%-kal többször szenvednek rémálmoktól, mint a férfitársaik.

 

A nők szeretnek csacsogni: naponta 13 ezer szóval több hagyja el a szájukat, mint a pasiknak.

Honnan ered a nőnap? 
 
A világon legelőször 1909. február 28-án tartottak nőnapot, ekkor még csak az Egyesült Államokban - az első nemzetközi nőnapra még két évet várni kellett, és ekkor is csak négy országban ünnepelték. A korai nőnapok azonban csoki és virág helyett sokkal inkább a női egyenjogúságért és a szabad munkavállalásért vívott harcról és munkásmozgalmakról szóltak. A legelső március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor ezen a napon emberibb munkafeltételeket követelő textilipari nődolgozók vonultak New York utcáin. Mások szerint viszont az 1908-ban 129 munkásnő halálával járó tűzvész emlékére változott meg a korábbi időpont.  
 
Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot, de az 1948-tól hivatalosan is március 8-án megtartott, ám elsősorban röplaposztásból, felvonulásokból és a Rákosi-korszak kötelező ünnepléséből álló nőnap csak a rendszerváltás után vesztette el munkásmozgalmi hangulatát és adta át a helyét a virágajándékozásnak. Mielőtt a hóvirágot 2005-ben védetté nyilvánították, a férfiak előszeretettel ajándékozták a tavasz első hírnökét a nőknek ezen a napon.
 
A nemzetközi nőnapot 1977-től az ENSZ is a világnapok között tartja számon, manapság pedig világszerte a nők elleni erőszak, a családon belüli bántalmazás és a szexuális zaklatás elleni tiltakozás az ünnep aktuális topikja. 
 
Tudtad? 
 
Bulgáriában és Romániában ezen a napon ünneplik az anyák napját is. A legmeglepőbb ünnepi szokás azonban mégiscsak Tajvané, ahol minden évben ekkor hozzák nyilvánosságra a női derékbőségről szóló friss tanulmányt, amit természetesen egészségmegőrző előadások kísérnek. 
 

A világ 12+1 leghíresebb nője
 
Coco Chanel - Francia divattervező, a modern női divat forradalmasítója. 
 
Agatha Christie - Angol írónő, a krimi koronázatlan királynője. 
 
Marie Curie - Kétszeres Nobel-díjas kémikus, a legendás Sorbonne Egyetem első női professzora, a radioaktivitás úttörő kutatója. 
 
Kleopátra - Egyiptom szinte mitikussá vált uralkodónője és egyben utolsó fáraója, aki képes volt szövetséget kötni kora két legnagyobb hatalmú férfijával, Caesarral és Antoniusszal. 
 
Teréz anya - Nobel-békedíjas apáca, a világ szegényeinek önzetlen segítője. 
 
Jane Austen - Legendás brit regényírónő, akinek szereplői, szembefordulva a kor romantikus túlzásaival a kritikai realizmus erkölcsös hősnői, máig sok fiatal lány példaképei. 
 
II. Erzsébet királynő - A ma élő legidősebb európai királynő, egyben pedig a leghosszabb ideje trónon lévő uralkodónő, az Egyesült Királyság, illetve az anglikán egyház feje. 
 
Marilyn Monroe - Az 1950-es évek egyik leghíresebb sztárja, kora nőideálja, felejthetetlen szexszimbóluma. 
 
Margaret Thatcher - Közismert nevén a Vas Lady a történelem első brit női miniszterelnöke volt. Neve egybeforrt a kemény gazdasági reformokkal és a kitartással. 
 
J. K. Rowling - A világ egyik kedvenc könyvsorozatának írónője, Harry Potter megteremtője. A varázslótanonc történetét elmesélő kötetekből a mai napig rekordmennyiséget adnak el. 
 
Frida Kahlo - Emblematikus női művész, legendás mexikói festő, politikai aktivista, feminista hősnő. 
 
Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova - Szovjet űrhajós, az első nő a világűrben. 
 
Amelia Earhart - Az első jelentős női pilóta, aki férfiakat is próbára tevő útjainak többnyire egyedül vágott neki. Így repülte át egymaga 1932-ben az Atlanti-óceánt. 
 
Női hősök és rekorderek 
 
A képregények első női szuperhőse Fantomah, a dzsungel titokzatos asszonya volt az 1940-esévekben. Őt később rengeteg szupernő követte, többek között Wonder Woman, akinek a tetteit 2017-ben filmesítették meg
 
Minden idők legöregebb nője Jeanne Calment volt a maga 122 évével és 164 napjával. A francia hölgy túlélte a saját lányát és az unokáját is, valamint az első és a második világháborút, vagyis tulajdonképpen az egész 20. századot. A titka pedig állítólag a vörösbor és a csokoládé mellett a sport volt: 85 évesen kezdett el vívni, a kerékpározást pedig még 100 évesen sem hagyta abba. Végül 1997 nyarán halt meg. Nyomdokaiba azóta sem lépett senki, így a legidősebb nő rekordja a mai napig az övé. 
 
És végül egy kis szeletnyi döbbenet a mából 
 
A legnagyobb közösségi oldal súlyosan pornográfnak ítélte meg, és ezért letiltotta az egyik legősibb női szobor, a Willendorfi Vénusz képét. Azóta az oldal tulajdonosai hivatalosan is bocsánatot kértek a 30 ezer éves műalkotást posztoló hölgytől. 
 
Kurcz Orsi
2018.03.06
|


Játék
Az ŰrDongó a Transformers-franchise megújítására vállalkozik, a film a címszereplő robot eredettörténetét meséli el.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.