Kedvenc helyek

Virágzik a bakelitlemezek piaca a Record Store Daynek köszönhetően

Már a CD megjelenésével mindenki temetni kezdte a vinyllemezeket, a digitális streamingszolgáltatók elterjedése után pedig sokan meg is feledkeztek a korszakalkotó hanghordozóról, azonban a hanglemez nem tűnt el, sőt divatosabb, mint valaha.
Mindenféle sztereotípia és beskatulyázás nélkül bátran kijelenthetjük, hogy sok mai fiatal nem fogott még a kezében vinyl lemezt, sőt még talán arról sincs tiszta képe, hogy mi is az pontosan. A technika rohamos fejlődésével a magyarul tévesen elnevezett bakelitkorongot (valójában nem bakelitből készült – a szerk.) szépen lassan felváltotta a CD-lemez, aminek utódjaként az online zenei platformokat tekintjük, azonban ezeknek már semmilyen fizikai megjelenése nincs – leszámítva azokat az eszközöket, amin használjuk őket. 
 
Ennek ellenére van egy olyan zenefogyasztó réteg, amely a mai napig előszeretettel járja a lemezboltokat és áldoz több ezer forintot kedvencének legújabb kiadványára. Ez az egyre népesedő csoport tökéletes képmása azoknak a könyvmolyoknak, akik az e-book helyett a színes-szagos könyveket preferálják, ha olvasásról van szó; ez az álláspont azonban köszönőviszonyban sincs a konzervativizmussal, mindössze csak azt az eszmei értéket helyezi előtérbe, amit a digitális zenelejátszók semmilyen szinten nem pótolnak a megfogható, fizikális kiadványokkal szemben.  
 
Ennek kapcsán valósult meg Amerikában 2007-től a Record Store Day, magyarul a Lemezboltok Napja. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet azoknak a lemezboltoknak a kulturális értékeire, amelyek napról napra a fennmaradásért küzdenek az online zenehallgatás egyre elhatalmasodó árnyékában. Az idén április 21-én megrendezésre kerülő zenei napot évről évre egyre nagyobb érdekeltség övezi, amit a lemezgyártók és a kiadók sem hagytak figyelmen kívül: minden alkalommal több limitált kiadvány, főként vinyl kerül forgalomba, ami tovább fokozza a kezdeményezés exkluzivitását. Idén is több ikonikus legenda neve alatt érkeznek új kiadványok, így többek között a David Bowie-, a Prince- és a Courtney Barnett-rajongók örülhetnek a gyűjtök ünnepének.  
 
Ezek alapján azonban jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet az, hogy az év többi napján mégsem ugrik meg a hanglemezek eladása? A válasz nagyon egyszerű: ebben a rohanó világban viszonylag mindenki a kényelemre törekszik, eszmei érték ide vagy oda. A mai ember életvitele nem teszi lehetővé, hogy a bakelitlemezek, a CD-k, vagy a kazetták újra reneszánszukat éljék, azonban az ilyen alkalmak relikviává avanzsálják a szóban forgó hanghordozókat, és ezen jellegéből fakadóan meg is maradnak a gyűjtői ereklyék szintjén. Szerencsére azonban egyre több ilyen zenefogyasztó bukkan fel a Record Store Day alkalmából, és bár a piacot valószínűleg már soha nem fogják uralni, ez talán soha nem is volt cél: csak az, hogy értékeljük és tiszteljük a zenét, bármilyen formában is hallgatjuk. 
 
(www.theguardian.com) 
2018.03.09
|


Játék
Egészen új, egyszerre mikro- és makroszintre viszi a Marvel Moziverzumot A Hangya és a Darázs!
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.