Csak két hétig tekinthető meg a ritka fénykép

A Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthető meg az 1848-as szabadságharc idején készült dagerrotípia. Ma már csak 10-20 darab hasonló technikával, és ebben a témában készült kép létezik.
A dagerrotípia egy kezdetleges fényképezési technika, melynek segítségével 1839-1959 között készültek fényképek. Ebbe az időszakba esett a magyar szabadságharc, amelynek épp a 170. évfordulóját ünnepeljük. A fénykép szereplőjének kilétéről egyelőre annyit tudni, hogy a szabadságharc kitörésén született 12 pont 5. pontjában említett Nemzeti Őrsereg egyik büszke tagja, akinek bal kezénél egy kutya is feltűnik. A dagerrotípia ismert története annyi, hogy tulajdonosa néhány éve aukcióra bocsátotta, de a kép nem kelt el. Később a Magyar Nemzeti Múzeum vásárolta fel, és a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködve azonosították, és állították ki.
2018.03.14
|


Játék
„Hol legitimek a megéléseink? Egy csomó érzés, állapot egyszerűen illegál, nem szabad. A művészet alibi. A művészet oltárán szabad olyat tenni, amit az életben nem minden esetben. Ezért a művészet játék, alibi a szabadságra.” (Hód Adrienn).
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.