Művek az emeletről – Schaár Erzsébet kiállítása

Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum - Deák gyűjtemény, 2018. február 1. - május 6.
Száztíz éve született Schaár Erzsébet, a huszadik századi magyar szobrászat meghatározó és kiemelkedő képviselője. A kerek évfordulót nagyszabású életmű-kiállítással ünnepli Székesfehérvár, a város, amelyhez életében is sok szállal kapcsolódott művész.
A Szent István Király Múzeum Deák Gyűjteményében korai fadomborművek, az 1960-as évek kisplasztikái, későbbi üvegmunkák és néhány nagyméretű kompozíció segítségével ismerhetjük meg Schaár munkásságát, a tárlaton látható valamennyi alkotás 1925 és 1975 között készült, változatos anyagokból (ólom, fa, bronz, műkő, üveg, műanyag, alumínium, hungarocell) és sokféle méretben (10 centiméterestől a kiállítóterem-méretűig). 
 
A műtárgyak mellett két folyamatosan vetített dokumentumfilm is segíti a befogadást: a Két arckép című azt mutatja be, ahogy a szobrász Psota Irén portréját mintázza 1965-ben, a másik pedig azt, miként épült fel 1974-ben a híres Utca című kiállítás a Csók István Képtárban, majd milyen szavakkal nyitotta meg Pilinszky János. 
 
A Szinyei- és Munkácsy-díjas Schaár Erzsébet 1926-ban végzett a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. 1960-ban feltűnő sikert aratott portréival a Műcsarnokban rendezett önálló kiállításán. A portrék mellett később közterületi alkotásokra is kapott megbízást, ezek közül kiemelkedik a tihanyi Halbiológiai Intézet előtt álló Tudosók című kompozíciója. 1970-ben ismét a Műcsarnokban mutatkozott be, ahol először állította ki hungarocellből készült monumentális kompozícióit, 1974-ben pedig a székesfehérvári Csók István Képtárban komponálta és állította ki az életművét is összefoglaló Utca című hatalmas munkáját.  
 
2018.04.10
|


Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.