Hurrá, itt a Föld napja!

Környezettudatos tippek és Föld napi programok
Az első Föld napját egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére 1970. április 22-én rendezték meg. Azóta csaknem 200 ország csatlakozott az ötlethez, hogy minden évben legyen egy nap, amikor különböző programok hívják fel a figyelmet az ökológiai válságra, a klímaváltozás veszélyeire és a környezetvédelem fontosságára.

Magyarországon 1990 óta, vagyis immár 28 éve ünnepeljük a Föld napját.

Tényleg veszélyben vannak a jegesmacik? 
 
Elképzelhető, hogy számodra, városlakó számára nem észrevehetően, de a valóságban sajnos nagyon gyorsan és látványosan pusztul a Föld. A folyamat állítólag még megállítható, legalábbis lelassítható, persze nem kevés odafigyelés szükséges hozzá. A Föld napja arra jó, hogy ráébressze az embereket a valós problémákra: az ipari szennyezésre, a globális felmelegedésre, a sarki jégtakaró olvadására, a környezet kizsigerelésére, az energiaforrások kimerülésére vagy éppen az esőerdők kiirtására és a sivatagok terjeszkedésére. De ami a legfontosabb: arra, hogy nem lehet ezt egy vállrándítással elintézni azzal, hogy erről én nem tehetek… 
 
Amikor például feleslegesen folyatod a vizet vagy hagyod égve a villanyt, amikor összevissza vásárolsz mindent, ami hamarosan a szemétben végzi, amikor csupa messziről érkezett terméket veszel meg, akkor bizony te is tehetsz minderről! Ugyanis nagyon sokszor éppen az a bajok forrása, hogy mi, városlakók, túl sokat fogyasztunk. Nem könnyű környezettudatosan élni, de igenis számít minden egyes cselekedet vagy nem cselekedet. Figyelj oda! Nincs másik Földünk. 
 
FÖLD NAPI PROGRAMOK BUDAPESTEN
 
Föld Fesztivál  
Budapesti Állatkert 
2018. április 19–22.
www.zoobudapest.com 
 
Megszámlálhatatlan programmal kecsegtet a Föld napján a Budapesti Állatkert – állatvédelemtől és a földrajzi előadásoktól kezdve a plüssmacivarráson keresztül állati kulisszatitkokat is megleshetsz a három nap alatt. Ráadásul még a sziklamászást is kipróbálhatod, ha van merszed! 
 
A Föld 1000 év múlva 
Spektrum TV 
2018. április 24., 7:00 
 
Szeretnél a jövőbe látni? Akkor ne hagyd ki Dick Rodstein időutazó természetfilmjét, amiben csúcsminőségű számítógépes animációk mutatják meg a klímaváltozás hatását, vagyis azt, hogy hogy néz majd ki a bolygónk körülbelül 1000 év múlva. 
 
I bike Budapest 
Tabán 
2018. április 22.
www.ibikebudapest.hu 
 
A népszerű bringás mozgalom idén sem marad el – ezrek tekernek majd a lezárt utakon a környezetvédelemért és a kerékpározhatóbb városért a Föld napján. Ebben az évben a Tabánból indul a menet, ahol már a legkisebb bicajozókra is külön figyelnek a rendezők – az I bike MINI résztvevői külön sávban tekerhetnek el a Városligeti célig. 
 
Föld napja a Budakeszi Vadasparkban 
Budakeszi Vadaspark 
2018. április 22.
www.vadaspark-budakeszi.hu
 
Nincs is jobb dolog a Föld napján, mint kicsit kimozdulni a természetbe. Erre pedig az egyik legjobb hely a főváros központjától alig 20 perc buszozásra található Budakeszi Vadaspark, ahol az állatkerthez hasonlóan érdekes, állati programokkal és természeti kulisszatitkokkal készülnek a Föld napjára. 
 
Miénk itt a Park! Parkszépítés a Népligetben 
Népliget
2018. április 22.
www.fokert.hu/mip2018 
 
Faültetésben király vagy? Akkor irány a Népliget, ahol most a faültetésen kívül akár füvesítésben, kavicsterítésben, illetve padfestésben is segédkezhetsz önkéntes szépítőként. Újítsuk meg együtt a Népligetet! A programra jelentkezni a Főkert közösségi oldalán tudsz, április 19-én, délután négy óráig! 
 
Gyertek ki a rétre! 
Normafa
2018. április 22.
www.normafapark.hu
 
A Hegyvidék szervezésében egész napos zöld programok várnak minden érdeklődőt a Normafánál: sárkánykészítés újrahasznosított papírból, madárismereti játékok, öko-labirintus és még sok más csoda Budapest egyik kedvenc rétjén! 
 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Így lehetsz te is a Föld hőse! 
 
• Használj minél kevesebb műanyagot! A bevásárlószatyrot például fonott kosárral, saját vászontáskával vagy újrahasznosítható papírzacskóval is helyettesítheted! 
 
• Próbálj meg olyan terméket vásárolni, amin kevesebb a csomagolóanyag! Válaszd a nagyobb kiszerelést! Mielőtt megveszel valamit, gondold át: tényleg szükséged van rá, vagy csak szeretnéd birtokolni. 
 
• Gyűjtsd szelektíven a szemetet! És ne csak a műanyagpalackot, hanem válogasd szét lelkiismeretesen az otthon felgyülemlett hulladékot. 
 
• Ne hagyd a vizet feleslegesen folyni! Mikor éppen nem használod mosogatás vagy fürdés közben, zárd el a csapot! 
 
• Mindig oltsd le a villanyt, ha hosszabb időre kimész a szobából! 
Kurcz Orsi
2018.04.17
|


Játék
Mindenkinek Megvan A Maga Története címmel új szólóalbumot jelentetett meg Egyedi Péter.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.