Jövőre nyílik a Los Angeles-i „Oscar-múzeum”

2019 közepén megnyíló „Oscar-múzeumot” világhírű tervezője, Renzo Piano és az amerikai filmakadémia mutatta be a sajtónak New Yorkban. A múzeum két részből áll majd, melynek egyik fele egy a Halálcsillagra emlékeztető, vetítőteremként funkcionáló gömb alakú épület lesz.
A filmakadémia 28 ezer négyzetméteres Los Angeles-i mozgóképmúzeumában (Academy Museum of Motion Pictures) vetítések, sztárokkal szervezett közönségtalálkozók és híres filmek kellékei is várják majd a filmrajongókat. 
 
„Sokkal több lesz, mint egy múzeum. Olyan központja lesz a filmrajongóknak, amely különleges élményt nyújt majd számukra" - ígérte Kerry Brougher, a múzeum igazgatója. 
 
A 250 millió dolláros költségvetésből épülő intézmény két épületből áll: az egyik a Miracle Mile May Co. áruház, amelyet kiállítótérrel, étteremmel és vetítőteremmel szerelnek fel. A másik a Star Wars Halálcsillagára emlékeztető gömb alakú épület, amelyben 1000 férőhelyes színházterem kap helyet. A filmakadémia szerint a termet a legkorszerűbb technikával látják el, az archív némafilmektől a 3D-s produkciókig minden alkotást be tudnak majd mutatni. 
 
A filmmúzeum gyűjteménye több mint 12 millió fotót, 190 ezer filmet és videót, 80 ezer forgatókönyvet, 61 ezer posztert és 104 ezer filmes művészeti tárgyat tartalmaz. Az elmúlt években a filmakadémia nagy hangsúlyt fektetett a kollekció bővítésére. 
 
A sztárépítész nevéhez fűződik a párizsi Pompidou Központ és a New York-i Morgan Könyvtár és Múzeum átalakítása. Mint mondta: az Oscar-múzeum tervezésénél a filmek fény-árnyék játéka inspirálta. Az üvegfolyosóval összekapcsolódó két épület szerinte egymással flörtöl. 
 
(MTI) 
2018.04.18
|


Játék
A Nőkből is megárt… című előadásban Tordai Teri és lánya, Horváth Lili újra egy színpadon láthatók.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.